Washingtonul se teme de o „vânătoare de vrăjitoare” împotriva ONG-urilor din Rusia

Moscova pare să fi lansat o ‘vânătoare de vrăjitoare’ împotriva organizaţiilor nonguvernamentale, îndreptând ‘democraţia din Rusia într-o direcţie greşită’, a acuzat joi purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, citată de AFP.

Washingtonul îşi exprimă îngrijorarea legată de valul de percheziţii ‘fără precedent’ ce s-a abătut asupra a peste 100 de ONG-uri ruse şi străine din ţară, a precizat Victoria Nuland în cursul unui briefing de presă.

‘Aceste percheziţii par destinate să saboteze activităţile importante ale societăţii civile din întreaga ţară’, a subliniat ea.

‘Amploarea percheziţiilor ne îngrijorează şi ne dă de gândit că este vorba despre un soi de vânătoare de vrăjitoare’, a adăugat purtătoarea de cuvânt, menţionând că, de asemenea, sunt vizate organizaţiile educative şi religioase care încalcă noile reglementări cu privire la finanţarea lor.

O lege intrată în vigoare la sfârşitul lui 2012, la câteva luni după întoarcerea la Kremlin a lui Vladimir Putin, obligă ONG-urile ce beneficiază de finanţare externă să se înregistreze la Ministerul Justiţiei ca ‘agenţi străini’ şi să se prezinte în acest mod în orice activitate publică.

Contravenienţii sunt pasibili de o pedeapsă de maxim doi ani de închisoare. Până în prezent nicio organizaţiile nonguvernamentale nu s-a înregistrat în registrul respectiv.

‘Aceste legi sunt extrem de restrictive’, a mai afimat Victoria Nuland. ‘Ele îndreaptă democraţia din Rusia într-o direcţie greşită’, a continuat ea.

Ministerul rus de Externe a respins joi criticile occidentale privind o vastă campanie de inspecţii la sedii ale unor organizaţii neguvernamentale din Rusia, iar preşedintele Vladimir Putin a justificat caracterul ‘obligatoriu’ al acestor percheziţii’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.