Zbor „expres” spre Staţia Spaţială Internaţională, cu o durată de şase ore

O rachetă Soiuz cu trei astronauţi la bord a decolat vineri, 29 martie, de pe cosmodromul rus de la Baikonur, situat în stepele Kazahstanului, pentru a ajunge la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) într-un timp record, a transmis un fotograf al agenţiei France Presse.

Cosmonauţii ruşi Pavel Vinogradov şi Aleksandr Misurkin, împreună cu astronautul american Christopher Cassidy, au decolat joi la 20.43 GMT şi erau aşteptaţi la ISS în mai puţin de şase ore de zbor, conform unei noi proceduri, în timp ce până în prezent călătoria dura două zile.

Acest zbor ‘expres’ a fost decis după ce Rusia a lansat cu succes spre ISS trei nave cargo de tip Progres – în august, octombrie şi februarie – care au ajuns la staţia internaţională în şase ore de zbor.

Cei trei cosmonauţi se vor întâlni la bordul ISS cu rusul Roman Romanenko, americanul Thomas Marshburn şi canadianul Chris Hadfield, sosiţi în decembrie pentru o misiune de cel puţin şase luni.

Vinogradov a declarat în cursul unei conferinţe de presă desfăşurate înainte de decolare că procedura ‘expres’ prezintă mai multe avantaje.

Echipajul va fi în formă mai bună în cursul operaţiunilor de amarare, deoarece astronauţii ‘nu vor mai simţi efectele gravităţii, în măsura în care acestea apar după patru sau cinci ore de zbor’, a explicat el.

Reducerea timpului de zbor permite, de asemenea, transportul materialelor biologice pentru a efectua experienţe la bordul ISS, lucru imposibil după două zile de zbor, a adăugat Vinogradov.

‘Cu un zbor atât de scurt, echipajul poate să-şi ia chiar şi o îngheţată, pentru că nu se va topi’, a adăugat el în glumă.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.