Asociaţia Profesională a Laboratoarelor: La înfiinţarea oricărei unităţi, controalele sunt stricte

Asociaţiile de pacienţi cer Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate controale mai ferme în unităţile unde se fac analize medicale, în timp ce Asociaţia Profesională a Laboratoarelor susţine că, la înfiinţarea oricărei unităţi, controalele sunt oricum stricte, iar autorizaţiile se emit numai după îndeplinirea mai multor criterii.

Eduard Dobre, directorul executiv al Asociaţiei Profesionale a Laboratoarelor, a declarat vineri că sunt controale de calitate şi norme care reglementează modul în care se lucrează în laboratoarele de analize medicale.

Referitor la cazurile anchetate de Parchet, Dobre spune că este posibil ca medicul respectiv să fi avut o înţelegere privind fraudarea sistemului cu laboratorul de analize. Acesta a primit biletul de trimitere, nu a efectuat analizele, dar în schimb le-a decontat.

Potrivit lui Dobre, în ceea ce priveşte buletinele de analize care prezintă rezultate false, problema este mult mai complexă, astfel că fie au utilizat reactivi expiraţi sau altfel de reactivi sau nu au fost verificate aparatele.

Eduard Dobre afirmă că problema este că de multe ori se lucrează pe declaraţii pe proprie răspundere pe care, ulterior, nu le mai verifică nimeni.

„Fiecare laborator, în contract cu casele de asigurări, are o acreditare, conform unor standarde internaţionale, acordată de RENAR, care evaluează şi acreditează laboratorul şi care are criterii foarte dure. Trebuie văzut cine a autorizat laboratorul şi cine l-a evaluat”, a menţionat Eduard Dobre.

Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, Gheorghe Iana, a declarat vinerică problemele sunt de anul trecut, iar ancheta Casei a fost finalizată în noiembrie 2012. CASMB a reziliat contractul cu un laborator şi l-a sancţionat financiar, iar pentru celălalt se aşteaptă rezultatele anchetei Parchetului.

Procurorii Parchetului Capitalei au emis vineri seară mandate de reţinere, de 24 de ore, pentru 26 de persoane implicate în dosarul analizelor medicale fictive, printre acestea aflându-se medici de familie, medici specialişti cu cabinete individuale, precum şi personalul a două laboratoare care efectuau analizele.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Capitalei, Bogdan Staicu, a declarat că audierile în acest caz nu s-au încheiat, fiind posibil să mai fie emise şi alte ordonanţe de reţinere.

Parchetul şi Poliţia Capitalei au efectuat vineri dimineaţă 44 de percheziţii domiciliare în acest caz, fiind ridicate buletine de analize, registre medicale, dar şi aproximativ 25.000 de euro de la domiciliile unor medici acuzaţi de procurori că au eliberat circa 14.000 de bilete de trimitere false în baza cărora două laboratoare procesau analizele emise pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi sau, deşi au fost consultaţi, nu li s-a recomandat efectuarea unor investigaţii medicale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.