Cipru: Nu există restricţii la tranzacţiile cu carduri de debit şi de credit în interiorul ţării

Banca Centrală a Ciprului a anunţat vineri că nu există limite la tranzacţiile cu carduri de debit sau de credit în interiorul ţării, transmite AP.

 Anunţul Băncii Ciprului vine să clarifice restricţiile privind mişcările de capital introduse de Nicosia pentru a evita o ieşire masivă de fonduri.

Băncile comerciale cipriote şi-au redeschis joi porţile după 12 zile de închidere, însă clienţilor le-au fost impuse restricţii fără precedent în zona euro pentru a evita o fugă masivă a capitalurilor. Retragerile de numerar de la ATM-uri au fost limitate la 300 de euro pe zi, iar suma de bani cash cu care se poate ieşi din ţară a fost limitată la 1.000 euro de persoană.

Banca Centrală a Ciprului a explicat că, deşi există o limită de 5.000 de euro la achiziţiile cu carduri de debit şi de credit peste hotare, nu există astfel de limite în privinţa tranzacţiilor interne şi a transferurilor de bani.

Joi, ministrul cipriot al afacerilor externe, Ioannis Kasoulides, a declarat că restricţiile privind mişcările de capital introduse în Cipru ar putea fi ridicate la finele lunii aprilie.

Impunerea de controale de capital contravine în mod normal legislaţiei europene privind libera mişcare a capitalului, dar poate fi justificată dacă sunt considerate necesare pentru menţinerea stabilităţii financiare.

La începutul săptămânii, comisarul european pentru piaţă internă şi servicii, Michel Barnier, a subliniat că Ciprul poate impune controale asupra mişcărilor de capital însă numai pentru o perioadă scurtă de timp. ‘Este vorba de restricţii care ar putea dura numai câteva zile’, a precizat comisarul european. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.