Compania cehă de electricitate CEZ reclamă Bulgaria la Comisia Europeană pentru că i-a fost retrasă licenţa

Compania cehă din sectorul electricităţii, CEZ, a cărei filială din Bulgaria este şi furnizorul exclusiv de electricitate în vestul Bulgariei, a anunţat vineri că a depus o plângere pe lângă Comisia Europeană împotriva acţiunii guvernului de la Sofia de a-i retrage licenţa, transmite AFP.

‘Am fost constrânşi să recurgem la această plângere pentru că trebuie să facem faţă unor intervenţii negative repetate din partea instituţiilor bulgare’ şi ‘am cerut Comisiei Europene să realizeze o evaluare independentă a situaţiei’, menţionează CEZ într-un comunicat, această societate considerând că ‘în Bulgaria procedura de acordare şi de retragere a licenţelor în sectorul energiei poate fi în contradicţie cu legislaţiile bulgară şi europeană’

Agenţia bulgară de reglementare în domeniul energiei (DAKEVR) a anunţat anterior că pe data de 16 aprilie va lua o decizie asupra licenţei acordate companiei CEZ, în urma unei cereri a Parchetului, care a constatat ‘nereguli semnificative’ în facturarea energiei de către aceasta. Ancheta Parchetului mai vizează şi alte două societăţi de distribuţie a energiei, şi anume austriaca EVN şi ceha Energo Pro. Compania austriacă a anunţat şi ea săptămâna trecută că va iniţia o acţiune în justiţie împotriva Bulgariei.

Facturile la electricitate s-au dublat în Bulgaria în luna ianuarie faţă de luna decembrie, ceea ce a condus la manifestaţii în urma cărora guvernul de centru-dreapta al lui Boiko Borisov a demisionat. Cum reţeaua de distribuţie a gazelor naturale este slab dezvoltată în această ţară, încălzirea se face mai ales pe bază de electricitate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.