Expert german: imigranţii nu sunt nici pe departe atât de periculoşi

Pe subiectul imigranţilor săraci din Bulgaria şi România care vin în Germania se creează o isterie nepotrivită, afirmă politologul german Klaus Bade, expert în problemele imigraţiei, citat de Deutsche Welle. În opinia sa, Germania are nevoie de oameni calificaţi, dar trebuie să aibă grijă şi de cei săraci şi needucaţi.

„Isteria răspândită în Germania şi Europa din cauza romilor migranţi din România şi Bulgaria este neadecvată”, crede profesorul. „Asta e cultura noastră de ospitalitate?”, întreabă el ironic şi subliniază că în Germania nu există încă o strategie de rezolvare a problemei, iar datele statistice despre imigranţii români şi bulgari nu sunt corecte.

Klaus Bade nu este de acord că afluxul de oameni săraci din estul Europei pune în pericol stabilitatea socială din ţară. Fenomenul este cunoscut, spune el: „Altădată, pericolul venea dinspre gastarbeiteri, apoi dinspre candidaţii pentru azil politic, apoi dinspre musulmani. Acum a venit rândul romilor.”

Expertul german crede că, în Europa, soluţia poate fi găsită prin îmbunătăţirea condiţiilor de trăi în ţările sărace, iar Germania trebuie să ia măsuri, în primul rând, în ceea ce priveşte calificarea şi educaţia imigranţilor. „Avem datoria să-i ajutăm pe cei nou-veniţi să ne înveţe limba, să-şi găsească un loc de muncă, o locuinţă şi locuri în grădiniţe pentru copiii lor”, crede Bade, care de ani de zile se ocupă cu problemele migraţiei în Germania.

Profesorul se opune vehement afirmaţiilor politicienilor care susţin că naţiunea germană dispare treptat din cauza imigranţilor. El crede că ministrul de interne Hans Peter Friedrich a făcut o gafă de proporţii când, în timpul unei emisiuni televizate, s-a adresat imigranţilor cu mesajul: „Dacă minţi şi înşeli trebuie să pleci şi niciodată să nu te mai întorci”. „Şi astfel de lucruri sunt transmise la televiziune! Nu-mi vine să cred!”, exclamă Bade.

El notează câteva date: 80% din imigranţii sosiţi din România şi Bulgaria sunt asiguraţi social şi au un loc de muncă oficial. Jumătate dintre ei sunt calificaţi, iar 22 la sută sunt înalt calificaţi. În universităţile germane învaţă 7.000 studenţi bulgari, de exemplu.

„De ce, atunci, se vorbeşte numai de romi, când vine vorba de imigranţii români şi bulgari? De ce imaginea este deviată?”, se întreabă Bade.

„După părerea mea ar fi extraordinar dacă politicienii ar spune: până în acest moment ne-am descurcat bine, suntem o ţară puternică, câştigăm din deschiderea graniţelor şi de la Uniunea Europeană. Pentru că, dacă nu era UE, nu ar fi existat nici Germania Unită. Până acum, în Germania, au sosit milioane de oameni şi unii dintre ei au făcut mult. Asta arată că suntem o societate liberă, capabilă să-i integreze pe imigranţi şi să suporte o asemenea presiune suplimentară. Trebuie să fim mândri de asta”, crede Bade.

„Evident, există şi reversul medaliei”, recunoaşte Bade. „Adesea se crede că integrarea este doar pentru cei calificaţi, doar pentru cei de care avem nevoie. Dar aici vin şi săraci. Vom face faţă şi de data asta. Printr-o abordare pragmatică totul se va rezolva’, mai crede politologul. În opinia lui Bade, din păcate, Germania pune piedici celor care vor sa se integreze.

El se teme că atmosfera din ţară se poate radicaliza, că ura împotriva străinilor ar putea creşte. „Oamenii cu calificare superioară din Spania şi Grecia, de exemplu, nu vin în ţara noastră pentru că le place, ci din cauza crizei. Da, în ultimii 10 ani, Germania a avut multe succese în domeniul politicilor de integrare, dar multe dintre reforme au fost aplicate cu întârziere. Integrarea unei a doua sau chiar a treia generaţii de imigranţi încă nu s-a încheiat. Din fericire, pentru tinerii germani multiculturalitatea este firească. Politicienii pot să urmărească exemplul lor, mai spune expertul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.