Malta: sectorul bancar este „solid şi stabil”, afirmă guvernul

Malta deţine un sector bancar „solid şi stabil”, a afirmat vineri guvernul ei, respingând încă o dată orice comparaţie cu situaţia din Cipru, notează AFP.

„Sectorul bancar din Malta este solid şi stabil. Malta a aderat la zona euro în 2008 pentru a-şi consolida stabilitatea macroeconomică şi financiară şi a contribui la stabilitatea sistemului economic şi financiar în zona euro”, a declarat guvernul maltez, într-un comunicat postat pe site-ul său.

Sectorul bancar din Malta este în prezent inferior dimensiunii medii din zona euro, spre deosebire de cel din Cipru, căruia Eurogrupul i-a cerut pe 25 martie să-şi reducă importanţa, reaminteşte comunicatul.

În plus, activele deţinute de băncile din Malta sunt „bine diversificate şi foarte puţin expuse la ţările” ce beneficiază de un plan de ajutor. Malta este clasată pe locul al 13-lea din 144 de ţări de World Economic Forum pentru soliditatea sectorului bancar, care este de asemenea „bine capitalizat”, subliniază guvernul.

Această declaraţie urmează după speculaţii în mass-media internaţională în ultimele zile potrivit cărora Malta şi Luxemburg şi-ar putea vedea sectoarele bancare la rândul lor ameninţate.

Miercuri, guvernatorul Băncii centrale malteze Josef Bonnici a respins orice comparaţie între situaţiile celor două insule mediteraneene. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.