Mariana Câmpeanu: Legea dialogului social va fi modificată în sensul unei mai bune funcţionări a acestuia

Legea dialogului social va fi modificată în perioada următoare, astfel încât dialogul social să fie funcţional, atât din punct de vedere al patronatelor, cât şi al organizaţiilor sindicale, a declarat vineri, la Deva, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, în cadrul unei conferinţe organizate de Confederaţia Sindicală Naţională Meridian.

Scopul principal al modificărilor este asigurarea unei reprezentativităţi corecte la nivel de ramură, de ambele părţi, ceea ce va permite încheierea contractelor colective de muncă pe acest palier.

”Modificările din Legea 62 vizează, în primul rând, să facă funcţional dialogul social, pentru că, la ora actuală, el nu este funcţional. În primul rând, există probleme de reprezentativitate, în special din partea patronatelor, care nu au putut să-şi constituie reprezentativitatea deoarece numărul de ramuri era foarte mic. Am încercat, în această perioadă (…) să mărim numărul de ramuri, astfel încât să avem reprezentativitate corectă, atât din punct de vedere al patronatelor, cât şi al sindicatelor, în aşa fel încât contractele colective de muncă la nivel de ramură să poată fi încheiate. La ora actuală sunt foarte puţine contracte colective (de muncă, n.r.) încheiate, la nivel de ramură, din această cauză’, a spus ministrul Muncii.

Referindu-se la dialogul dintre Guvern şi sindicate, Mariana Câmpeanu a arătat că Executivul şi-a manifestat, încă din prima zi, disponibilitatea de a relua dialogul social, fiind realizate progrese în acest sens.

Ministrul Muncii a apreciat însă că este nevoie de o schimbare de atitudine şi în rândul organizaţiilor sindicale, care ar trebui să ia în calcul şi găsirea celor mai bune soluţii pentru ca societatea la care lucrează membrii de sindicat să-şi poată continua activitatea.

”Ar trebui să înţelegeţi că şi activitatea sindicală trebuie să se schimbe, că sindicatul trebuie să vină şi să rezolve nu numai probleme legate de salarii şi de doleanţe legate strict de păstrarea locurilor de muncă. Ar trebui să vină şi cu soluţii pentru găsirea celei mai bune metode pentru a face ca unitatea unde activează sindicatul să rămână viabilă’, a spus ministrul Muncii.

Oficialul guvernamental a participat vineri, la Deva, la conferinţa cu tema ‘Premise şi oportunităţi în contexul procesului de regionalizare’ organizată de CNS Meridian şi Instituţia Prefectului Hunedoara. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.