EUR
4,84 RON
(-0%)
USD
4,28 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(0%)
BGN
2,48 RON
(-0.04%)
BYN
1,77 RON
(0%)
CAD
3,15 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Papa Francisc conduce pentru prima dată la Colosseum tradiţionalul Drum al Crucii

Pentru prima dată, papa Francisc va conduce la Colosseum tradiţionalul Drum al Crucii din Vinerea Mare, la o zi după o ceremonie de spălare a picioarelor unor deţinuţi într-o închisoare, un fapt total inedit la Vatican, relatează AFP.

După ce le-a spălat picioarele unui număr de 12 tineri deţinuţi, inclusiv tinere fete şi musulmani, de la centrul de detenţie Casal del Marmo, suveranul pontif va continua maratonul pascal într-o manieră mai clasică, începând de după-amiază cu recitarea Patimilor în Basilica Sf. Petru.

Doar o singură schimbare este prevăzută: el a dorit ca mai multe lecturi şi procesiuni să fie scurtate în diferite celebrări ce vor avea loc duminică, a anunţat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi.

”Aceasta răspunde dorinţei de simplitate a papei. Există o mare austeritate în maniera sa de a celebra liturghia”, a subliniat părintele Lombardi.

La Colosseum, noul suveran pontif, în vârstă de 76 de ani, nu va purta crucea de lemn, în cursul celor paisprezece opriri, care comemorează patimile şi crucificarea lui Iisus pe Golgota la Ierusalim.

El se va instala, ca şi predecesorul său Benedict al XVI-lea, sub o boltă pe terasa Palatin, care domină celebrul amfiteatru, unde mii de creştini au fost martirizaţi în primele secole. Papa va lua cuvântul la sfârşit, adresându-se mulţimii de credincioşi.

Anul trecut, Benedict al XVI-lea, pe atunci foarte obosit şi palid, stând sub o boltă deasupra amfiteatrului, a ascultat meditaţiile redactate de un cuplu italian în legătură cu problemele familiei contemporane.

Chiar înainte de demisia sa, în acest an, meditaţiile au fost comandate de către Benedict al XVI-lea Patriarhului maronit Bechara Boutros Rai, care le-a cerut unor doi tineri libanezi să le redacteze.

Aceasta a fost o modalitate de a scoate în relief drama Orientului Mijlociu, cu războiul din Siria, dificila coexistenţă între musulmani şi creştini, ascensiunea islamismului, plecarea a numeroşi creştini către Occident.

Meditaţiile vor face numeroase referiri la ”tradiţiile părinţilor orientali, la liturghiile orientale şi la încurajările papei Benedict al XVI-lea pentru Orientul Mijlociu”, date publicităţii anul trecut, a precizat părintele Lombardi.

Seminarişti chinezi, familii italiene, călugăriţe din Liban şi Nigeria, tineri din Brazilia – unde vor avea loc viitoarele Zile Mondiale ale Tineretului, la sfârşitul lui iulie, în prezenţa papei Francisc – vor purta îndeosebi crucea pe traseul tradiţional.

Tonalitatea acestor meditaţii va gravita în general în jurul apărării vieţii, ameninţată de războaie, intoleranţă, opresiune, dar şi de legi /privind avortul, eutanasia/ care, potrivit Bisericii, nu apără suficient drepturile celor mai slabi.

Părintele Lombardi a dezvăluit faptul că papa argentinian a avut joi o nouă ”convorbire /telefonică/ lungă, intensă, semnificativă şi frumoasă ” cu papa emerit Benedict al XVI-lea”, care se află la reşedinţa papilor de la Castel Gandolfo, la sud de Roma.

De la alegerea sa, Francisc s-a întâlnit cu Benedict al XVI-lea la Castel Gandolfo în cadrul unei reuniuni istorice, plină de emoţie, şi i-a telefonat de trei ori. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata