Ponta: Sunt pentru explorarea gazelor de şist; dacă le descoperim, voi fi şi în favoarea exploatării în condiţii sigure

Premierul Victor Ponta s-a declarat vineri, 29 martie,  în favoarea explorărilor gazelor de şist, arătând că eventualele exploatări ar putea să înceapă abia peste cinci ani cu respectarea tuturor standardelor de mediu.

„Ideea e următoarea: în acest moment pentru România şi pentru toată Europa problema preţului la gaze este fundamentală. În primul rând pentru populaţie – preţul; dar mai ales, pentru industrie, care devine necompetitivă. Am văzut o ştire cu una din marile companii europene, care a vrut să deschidă cu doi ani în urmă o fabrică în România şi a deschis-o în SUA, pentru că acolo a avut gaze de şist. Gazele sunt la un sfert de preţ. Deci eu sunt pentru explorări, pentru că nu se exploatează nimic mai repede de cinci ani. Şi dacă în urma acestor explorări se va descoperi că România poate exploata gaze de şist în condiţii sigure pentru mediu, voi fi în favoare”, a afirmat Victor Ponta la Antena 3.

El a justificat această opţiune arătând că ar vrea ca România să nu mai importe gaze la preţuri foarte mari din Rusia, implicit ca ţara noastră să nu mai fie dependentă de importul de gaze.

„Ştiu că e foarte bine pentru România să fie independentă energetic. Îmi asum şi acest aspect impopular /al explorării gazelor de şist – n.r./”, a adăugat premierul.

El a dat asigurări că lucrările de explorare nu au niciun efect asupra mediului, iar exploatarea nu ar putea începe decât peste cel puţin cinci ani.

„Licenţele de exploatare nu se pot da până nu se termină explorările şi vă dau toate garanţiile că, dacă se vor da asemenea licenţe de către guvernul meu sau de către alt guvern, se vor face numai şi numai cu respectarea standardelor americane şi europene de protecţie a mediului”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta afirma, pe 2 martie, că până la ora actuală, nu există dovezi ştiinţifice că tehnologia de explorare a gazelor de şist afectează mediul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.