1 aprilie – Ziua păcălelilor

Originile Zilei păcălelilor, îndelung disputate, nu au fost găsite cu exactitate, istoricii considerând că obiceiul farselor este o împletire de obiceiuri populare locale specifice fiecărei ţări cu legende străvechi şi cu ceremonialuri de întâmpinare a Anului Nou şi, ulterior, a primăverii.

Se susţine că originea marcării zilei de 1 aprilie are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. În vechiul calendar, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie. După schimbarea calendarului gregorian, în 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut iniţial probleme în a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiţi ”nebuni de aprilie”.

Citeste si:  Boc despre reorganizare, numele judeţelor şi câte miliarde o să ia fiecare

Pe măsura trecerii timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri hazlii.

Data de 1 aprilie este recunoscută ca fiind Ziua păcălelilor în majoritatea ţărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, a trecut peste ocean şi, apoi, s-a răspândit pe tot globul.

În Franţa, unde Ziua păcălelilor a fost marcată pentru prima dată în secolul al XVI-lea, cel care cade victima unei păcăleli este numit ”poisson d’ Avril” (peşte de aprilie).

Acesta trebuie, conform tradiţiei, să poarte întreaga zi o hârtie prinsă cu un ac cu gămălie, pe spate. Hârtia trebuie ori să fie decupată în formă de peşte, ori să aibă un peşte desenat. Toate acestea din cauza faptului că în luna aprilie, potrivit astrologiei, soarele părăseşte semnul zodiacal al Peştilor.

Citeste si:  Persoanele cu restanţe la asigurările de sănătate, executate silit prin ANAF

În Anglia, Ziua păcălelilor este marcată timp de două zile: cel păcălit este numit ”noddy” şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei. În Scoţia, acestuia i se spune ”April qowk” sau ”April cuckoo” (cuc de aprilie), pentru că aceasta este prima pasăre care vesteşte venirea primăverii.

În Spania, celor păcăliţi de 1 aprilie li se atribuie epitetul de ”nătărăi”.

Ziua păcălelilor este sărbătorită şi în unele state din America Latină – Peru, Mexic şi Columbia, dar, la 28 decembrie, sub numele de ”Dia de los inocentes” (ziua celor naivi). Aceeaşi sărbătoare este marcată şi în Belgia, unde însă se sărbătoreşte şi 1 aprilie.

Citeste si:  Glume de 1 aprilie în parlamentul de la Chişinău

În Iran şi în unele părţi din India, Ziua păcălelilor are loc în cea de-a 13-a zi a Anului Nou (Noruz).

În România, păcălelile de 1 aprilie au început să fie practicate în secolul al XIX-lea.Există superstiţia că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altminteri vei avea ghinion tot anul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata