EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,13 RON
(-0.52%)
GBP
5,37 RON
(+0.03%)
CHF
4,47 RON
(+0.44%)
BGN
2,47 RON
(+0.41%)
BYN
1,69 RON
(-0.85%)
CAD
3,07 RON
(-0.28%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,92 RON
(+0.27%)
JPY
0,04 RON
(-0.02%)
CZK
0,18 RON
(+0.18%)
INR
0,05 RON
(-0.11%)

Ecuadorul pune la dispoziţia Chinei petrolul din pădurea amazoniană

În ciuda opoziţiei vehemente a locuitorilor din regiune, guvernul ecuadorian şi-a mutat activitatea la Beijing, unde speră să predea o suprafaţă de peste trei milioane de hectare companiilor chineze de extracţii petroliere.

Politicienii ecuadorieni s-au deplasat la începutul acestei săptămâni la Beijing, unde au avut loc discuţii cu reprezentanţii companiilor chineze private de extracţii petroliere, demonstrând al patrulea gest de ignorare a opoziţiei grupurilor indigene din regiunea amazoniană, scrie The Guardian.

În ciuda protestelor organizate în contextul precedentelor întâlniri din capitala ecuadoriană, Quito, Houston şi Paris, ambasadorul sud-american la Beijing promite „o cooperare de câştig reciproc”, în privinţa privatizării în care sunt incluse China Petrochemical şi China National Offshore Oil.

Şapte grupuri indigene din regiunea vizată susţin că îşi dau acordul pentru viitoarele extracţii, care, în opinia lor, ar devasta mediul înconjurător şi le-ar ameninţa modul de viaţă. Acestea au semnat în toamna anului trecut o scrisoare deschisă adresată autorităţilor, prin care îşi exprimau dezacordul.

„Solicităm stoparea acţiunii de extracţie petrolieră de către orice companie privată sau de stat din lume, întrucât modul de viaţă al celor şapte grupuri indigene va fi grav afectat”, au precizat semnatarii, potrivit ONG-ului american Amazon Watch, preluat de The Guardian.

Secretarul ecuadorian pe teme de hidrocarburi, Andrés Donoso Fabara, a susţinut în cadrul unui interviu că liderii indigeni nu urmăresc altceva decât scopuri politice: „Aceşti indivizi cu o agendă politică nu se gândesc la dezvoltare sau la lupta împotriva sărăciei.” Mai mult, Fabara a adăugat faptul că, în contextul opoziţiei populaţiei majoritare, executivul ecuadorian „ar putea interveni în forţă în regiune, chiar dacă asta ar însemna violarea dorinţei locuitorilor, însă nu acesta este scopul Guvernului.”

Eventuala privatizare ar încălca chiar şi politica economică a Chinei, susţine Amazon Watch. Potrivit deciziilor adoptate luna trecută de către Ministerul Comerţului şi cel al Protecţiei Mediului, companiile chineze care lucrează în străinătate trebuie să promoveze o „dezvoltare armonioasă a economiei locale, a mediului şi a comunităţii.” Confruntat cu această decizie, Fabara a susţinut că nu se afla la curent cu politicile chineze, adăugând că executivul sud-american caută „companii private de oriunde, nu doar din China”, însă „într-adevăr, companiile chineze sunt agresive, dar, în cazul unei licitaţii, ele ar fi capabile să ofere sumele câştigătoare.”

Criticii guvernului de la Quito susţin că aceasta este o măsură a executivului de a balansa datoria externă. Ecuador datorează Chinei aproximativ şapte miliarde de dolari, mai mult de o zecime din PIB. China împrumută statul sud-american încă din 2009, în schimbul petrolului, iar guvernul chinez a finanţat recent şi două proiecte hidroelectrice de anvergură.

Se estimează că viitoarea rafinărie petrolieră ecuadoriană, cu costuri ridicate la aprox. 12,5 miliarde de dolari, va fi finanţată exclusiv de către China. „Consider că este o chestiune de datorie externă, pentru că ecuadorienii sunt atât de dependenţi de finanţarea Chinei, încât sunt dispuşi la compromis atunci când vine vorba de aspecte sociale sau de mediu. (…) Mesajul ecuadorian emis companiilor private nu este în concordanţă cu realitatea”, susţine Adam Zuckerman, activist umanitar, potrivit The Guardian.

În luna iulie a anului trecut, o instanţă inter-americană a hotărât ca extracţiile petroliere din zona de sud a Ecuadorului, respectiv provincia Sarayaku, să fie interzise. Regiunea este exclusiv tropicală şi accesibilă doar cu canoe şi cu avionul, iar măsura vine ca o măsură de protejare a biodiversităţii. De asemenea, orice intenţie de extracţie petrolieră necesită acordul iniţial al populaţiilor locale, potrivit aceleiaşi decizii.

Protestele se ţin lanţ în regiune şi nu numai. Incidente au avut loc şi la Houston, unde protestatarii s-au ciocnit cu reprezentanţii executivului ecuadorian: „Ceea ce guvernul declară că ne oferă este o minciună. Nu ne-au consultat, iar noi protestăm pentru a arăta investitorilor că nu vor primi permisiunea de a exploata pământul nostru”, a declarat liderul protestatarilor, Narcisa Mashienta, postului hispanic nord-american de televiziune, Telemundo.

Traducere şi adaptare: Marius Florian

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata