Din 2014, 180.000 de români şi bulgari bine pregătiţi sunt aşteptaţi la muncă în Germania

Agenţia germană pentru ocuparea forţei de muncă – Bundesagentur für Arbeit – aşteaptă din 2014, când se vor ridica restricţiile în ţările UE, între 100.000 şi 180.000 de lucrători români şi bulgari în fiecare an, după cum a declarat şeful instituţiei, Frank-Jürgen Weise, pentru publicaţia Die Rheinische Post.

În acelaşi timp, el a precizat că temerile legate de venirea imigranţilor săraci sau a muncii la negru nu vor predomina pe piaţa forţei de muncă germană, care are la dispoziţie mijloacele pentru a le combate efectele.

Oficialul german a precizat că estimările aparţin Institutului pentru cercetarea pieţei forţei de muncă /IAB/, şi că sunt aşteptaţi cu siguranţă români şi bulgari calificaţi, care consideră că au mai multe şi mai bune şanse decât în ţările de origine – însă că sunt de aşteptat şi oameni care caută locuri de muncă mai puţin calificate.

În plus, a mai spus Weise, deşi există temeri cu privire la sosirea imigranţilor săraci din România şi Bulgaria, care să ajungă să profite de sistemul german de asigurări sociale sau să muncească la negru, astfel de chestiuni nu predomină pe piaţa forţei de muncă. „Există suficiente posibilităţi să se abordeze aceste chestiuni. Temeri similare au apărut în 2011, când s-au ridicat restricţiile pentru cetăţeni veniţi din Polonia, de exemplu. Şi aceste temeri nu s-au confirmat”, a precizat Frank-Jürgen Weise.

Şeful biroului german pentru ocuparea forţei de muncă a detaliat şi că, din 2011, când s-au ridicat restricţiile pe piaţa europeană a forţei de muncă pentru cetăţeni proveniţi din cele zece ţări integrate în 2004, Germania a primit aproximativ 100.000 de angajaţi străini în fiecare an, în special din Polonia, Ungaria sau ţările baltice. „Sunt în cea mai mare parte foarte bine pregătiţi. Asta se vede şi cu datele comparate cu aprilie 2011: acum, mai multe persoane contribuie la serviciile de asigurări sociale, şi sunt mai puţini cei care au slujbe cu normă redusă. Majoritatea lucrează în comerţ, dar şi în vânzări, gastronomie sau sănătate şi servicii sociale”, a mai spus el.

Frank-Jürgen Weise s-a referit, în interviul menţionat, şi la faptul că, din cauza crizei din statele zonei euro, lucrători din Spania, Italia, Portugalia sau Grecia au venit în Germania în număr tot mai mare – 462.000 la sfârşitul anului trecut, cu aproape 8% mai mulţi decât în anul anterior.

„Sunt foarte interesaţi; Institutele Goethe şi-au sporit capacitatea pentru a oferi cursuri de germană”, precizează oficialul german, adăugând că mulţi dintre aceşti angajaţi calificaţi sunt spanioli şi greci, iar Germania caută mai ales ingineri, medici sau asistente medicale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.