Dosarul fraudelor bancare: 18 persoane au fost reţinute pentru 24 de ore

Procurorii DIICOT au emis ordonanţe de reţinere pe numele a 18 persoane acuzate de fraude bancare într-un dosar cu prejudiciu de 15 milioane de euro, urmând ca acestea să fie prezentate luni Tribunalului Călăraşi cu propunere de arestare preventivă.

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au efectuat, duminică, 80 de percheziţii pentru destructurarea unei grupări, care, prin evaziune fiscală, înşelăciune şi spălare de bani, a produs un prejudiciu de peste 15 milioane de euro.

Percheziţiile au avut loc în mai multe judeţe, respectiv 46 în localitatea Sinteşti, judeţul Ilfov, două în Bucureşti, opt în judeţul Constanţa, şase în judeţul Giurgiu, patru în judeţul Ialomiţa, o percheziţie în judeţul Călăraşi şi una în municipiul Ploieşti.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate peste 60.000 de euro, aproape 6 kilograme de aur şi 27 de maşini de lux (13 marca BMW, patru Audi, nouă Mercedes şi un Ford).

Procurorii susţin că, începând cu anul 2004, mai mulţi membri ai grupării au achiziţionat, prin credite bancare, imobile la preţuri mici pe care le-au folosit ulterior, după o supraevaluare şi ‘cosmetizare’, la obţinerea creditelor bancare frauduloase.

„Membrii grupului infracţional organizat, structurat pe paliere de execuţie, au realizat o activitate infracţională conexă faptelor pentru care se efectuează cercetări în dosarul penal instrumentat de către procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bucureşti, privind comiterea unor fraude bancare de proporţii, sub coordonarea liderilor Mihai Stan şi Ruse Daniel”, susţine DIICOT.

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că activitatea grupării a fost sprijinită şi de un număr însemnat de cetăţeni de pe raza localităţii Sinteşti, judeţul Ilfov.

„Din investigaţii a rezultat faptul că, din anul 2005, membrii de bază ai grupului infracţional organizat au luat sume importante de bani cu dobândă, de la persoane ce domiciliază în satul Sinteşti, judeţul Ilfov. Astfel, în perioada 2005-2010, au împrumutat sume de bani cu dobândă cuprinsă între 7 şi 40% pe lună (aplicându-se şi dobândă la dobândă pentru lunile în care se plătea dobânda datorată) de la numeroase persoane din satul Sinteşti, sumele de bani împrumutate şi dobânzile aferente fiind achitate ulterior din banii obţinuţi din creditele bancare frauduloase”, se arată în comunicatul Poliţiei Române.

Suma totală a transferurilor bancare provenite de la societăţile controlate de membrii grupării se ridică la aproximativ 10 milioane de euro.

Anchetatorii mai susţin că membrii grupării au finanţat campania electorală a omului de afaceri Daniel Ruse care a candidat la primăria Olteniţa în 2008 şi în schimb i-au cerut acestuia trecerea unor terenuri din extravilan în intravilan.

Conform informaţiilor publicate în presă, Daniel Ruse este un afacerist local din Călăraşi care la alegerile locale din 2008 a candidat independent la Primăria din Olteniţa şi a ieşit pe locul al patrulea cu 9,24% din voturi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.