EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,42 RON
(+0.53%)
GBP
5,51 RON
(-0.12%)
CHF
4,57 RON
(+0.27%)
BGN
2,46 RON
(+0.4%)
BYN
1,73 RON
(+0.51%)
CAD
3,16 RON
(+0.27%)
RSD
0,04 RON
(+0.05%)
AUD
2,79 RON
(-1.19%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(-0.83%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

 

Dosarul fraudelor bancare: Poliţiştii au ridicat de la suspecţi peste 60.000 de euro, 6 kilograme de aur şi 27 de maşini de lux

Poliţiştii au ridicat în urma percheziţiilor efectuate duminică, 31 martie, la domiciliile suspecţilor din localitatea Sinteşti, acuzaţi de fraude bancare într-un dosar cu prejudiciu de 15 milioane de euro, peste 60.000 de euro, aproape 6 kilograme de aur şi 27 de maşini de lux, potrivit unor informaţii remise de surse din Poliţie.

 Autoturismele de lux sunt 13 marca BMW, patru Audi, nouă Mercedes şi un Ford.

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au efectuat, duminică, 80 de percheziţii pentru destructurarea unui grup infracţional organizat – care prin evaziune fiscală, înşelăciune şi spălare de bani a produs un prejudiciu de peste 15 milioane de euro – în mai multe judeţe, respectiv 46 în localitatea Sinteşti, judeţul Ilfov, două în municipiul Bucureşti, opt în judeţul Constanţa, şase în judeţul Giurgiu, patru în judeţul Ialomiţa, o percheziţie în judeţul Călăraşi şi una în municipiul Ploieşti, judeţul Prahova.

„Membrii grupării sunt suspectaţi de săvârşirea de înşelăciuni prin inducerea în eroare a reprezentanţilor instituţiilor bancare prin prezentarea unor situaţii financiare neconforme cu realitatea, în vederea obţinerii unor împrumuturi bancare, credite ce deveneau neperformante. Gruparea era condusă de un bărbat, de 44 ani, din municipiul Olteniţa, judeţul Călăraşi, arestat deja în această cauză. Pe baza probelor administrate s-a stabilit că din această grupare fac parte aproximativ 20 de persoane. Acestea au deţinut în nume propriu sau prin intermediari mai multe societăţi comerciale, în numele cărora au obţinut credite foarte mari”, a informat Poliţia Română într-un comunicat.

În baza informaţiilor obţinute de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Călăraşi -BCCO Bucureşti şi a investigaţiilor efectuate sub coordonarea procurorilor DIICOT s-a stabilit că, în perioada 2005-2012, s-a constituit un grup infracţional organizat, în scopul comiterii de infracţiuni grave, respectiv înşelăciune, fals şi uz de fals, spălare de bani, grup structurat pe relaţii ierarhice şi personale, care acţiona pe raza judeţelor Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, cu conexiuni în municipiul Bucureşti.

Mai mult, membrii grupării infracţionale au finanţat campania electorală a omului de afaceri Daniel Ruse care a candidat la primăria Olteniţa în 2008 şi în schimb i-au cerut acestuia trecerea unor terenuri din extravilan în intravilan, potrivit unor informaţii remise duminică de surse judiciare.

Conform informaţiilor publicate în presă, Daniel Ruse este un afacerist local din Călăraşi care la alegerile locale din 2008 a candidat independent la Primăria din Olteniţa şi a ieşit pe locul al patrulea cu 9,24% din voturi.

Pregătirea activităţii infracţionale a început încă din anul 2004, când mai mulţi membri ai grupării au achiziţionat, prin credite bancare, imobile la preţuri mici pe care le-au folosit ulterior, după o supraevaluare şi ‘cosmetizare’, la obţinerea creditelor bancare frauduloase, informează IGPR.

„Membrii grupului infracţional organizat, structurat pe paliere de execuţie, au realizat o activitate infracţională conexă faptelor pentru care se efectuează cercetări în dosarul penal instrumentat de către procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bucureşti, privind comiterea unor fraude bancare de proporţii, sub coordonarea liderilor Mihai Stan şi Ruse Daniel”, a precizat DIICOT într-un comunicat dat publicităţii duminică.

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că activitatea grupului infracţional organizat a fost sprijinită şi de un număr însemnat de cetăţeni de pe raza localităţii Sinteşti, judeţul Ilfov.

„Din investigaţii a rezultat faptul că, din anul 2005, membrii de bază ai grupului infracţional organizat au luat sume importante de bani cu dobândă, de la persoane ce domiciliază în satul Sinteşti, judeţul Ilfov. Astfel, în perioada 2005-2010, au împrumutat sume de bani cu dobândă cuprinsă între 7 şi 40% pe lună (aplicându-se şi dobândă la dobândă pentru lunile în care se plătea dobânda datorată) de la numeroase persoane din satul Sinteşti, sumele de bani împrumutate şi dobânzile aferente fiind achitate ulterior din banii obţinuţi din creditele bancare frauduloase”, se arat în comunicatul Poliţiei Române.

Suma totală a transferurilor bancare provenite de la societăţile controlate de membrii grupului infracţional organizat se ridică la aproximativ 10 milioane de euro.

Potrivit anchetatorilor, au fost emise 86 de mandate de aducere, suspecţii urmând a fi audiaţi la DIICOT Călăraşi.

La acţiune participă aproximativ 200 de poliţişti coordonaţi de BCCO Bucureşti şi procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Călăraşi, cu sprijinul SCCO Giurgiu, SCCO Ialomiţa şi SCCO Ilfov, BCCO Constanţa, BCCO Ploieşti şi Jandarmeria Română.

În cauză s-a beneficiat de suportul de specialitate al DIPI. De asemenea, la acţiune a participat şi un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata