Italia: preşedintele Napolitano ar putea demisiona pentru a debloca situaţia politică

Preşedintele italian, Giorgio Napolitano, are în vedere o demisie a sa imediată pentru a deschide calea pentru noi alegeri parlamentare, după încercarea eşuată de a forma un guvern în această săptămână, a afirmat sâmbătă, 30 martie, o persoană din anturaj sub acoperirea anonimatului, transmite Reuters.

”Ideea este pe masă împreună cu multe alte” variante, a declarat persoana respectivă, care a refuzat să-şi precizeze identitatea, din datorită caracterului sensibil al acestei probleme, adăugând că preşedintele va face probabil o declaraţie mai târziu, în cursul zilei.

AFP notează la rândul său că demisia lui Giorgio Napolitano /87 de ani/, care ar fi inedită cu câteva săptămâni înainte de expirarea mandatului său, pe 15 mai, ar permite alegerea mai înainte a succesorului său de către Parlament.

Contrar şefului statului care-şi încheie mandatul, noul preşedinte va avea atribuţia de a dizolva camerele imediat şi de a convoca noi alegeri legislative pentru iunie sau iulie.

Italia se află de fapt de la alegerile legislative din februarie într-o situaţie inedită, cu un centru-stânga ce dispune de majoritatea absolută în Camera Deputaţilor, dar nu şi în Senat, unde se opun trei forţe antagoniste şi cu ponderi similare /între un sfert şi o treime din voturi/: stânga lui Pier Luigi Bersani, dreapta lui Silvio Berlusconi şi contestatarii fostului comediant Beppe Grillo.

Vineri, preşedintele Napolitano, care, potrivit Constituţiei italiene, alege şefii de guvern, a încercat să concilieze cerinţele unora şi altora, dar fiecare s-a menţinut pe poziţie. Cauza blocajului: nici stânga, nici dreapta nu şi-au dat acordul pentru ”un guvern al preşedintelui”, un executiv care să fie condus de o persoană neutră. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.