EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,44 RON
(0%)
GBP
5,40 RON
(0%)
CHF
4,57 RON
(+0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0%)
BYN
1,85 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,90 RON
(-0%)
JPY
0,04 RON
(-0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Liviu Dragnea: Este posibil să apară şi reduceri de personal în administraţia centrală

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Administraţiei Publice, a declarat sâmbătă, la Brăila, că procesul serios de restructurare început în administraţia centrală poate aduce şi reduceri de personal în rândul angajaţilor ministerelor.

‘Este posibil să apară şi reduceri de personal în administraţia centrală. În administraţia locală, acum câţiva ani de zile, s-au aprobat prin lege nişte normative de personal. În administraţia centrală, nu există aşa ceva, fiecare minister putea să angajeze cât dorea. Ori aşa ceva nu e în regulă. Eu le-am spus tuturor miniştrilor, tuturor colegilor mei, să facă această analiză a personalului. Îi aşteptăm cu drag şi cu răbdare, dar nu la nesfârşit. În cazul în care nu vor răspunde, vom veni cu ordonanţă de urgenţă în care se va spune foarte clar cât se reduce şi vor fi obligaţi să o facă’, a declarat Dragnea.

Vicepremierul a recunoscut că ‘nu este un proces uşor’şi că întâmpină foarte multă rezistenţă în sistem, generată de ‘tabieturi şi cumetrii’.

‘Inclusiv la mine la minister am descoperit foarte multe cumetrii şi sper să finalizăm controlul intern şi să luăm nişte măsuri serioase. Am început o analiză care trebuia făcută de mulţi ani, să vedem dacă administraţia centrală are numărul de personal optim. În primul rând, sunt multe posturi vacante, care au prevedere bugetară în bugetul fiecărei instituţii centrale şi care trebuie şterse. Pe de altă parte, a început o analiză în fiecare compartiment, serviciu, direcţie din ministere, să se vadă dacă acolo chiar nu se poate funcţiona cu un număr mai mic de personal. Poate sunt structuri unde numărul este deficitar’, a spus Dragnea.

Liviu Dragnea a mai afirmat că în administraţia publică centrală din România este inversată piramida gradelor profesionale, în sensul că baza piramidei nu este reprezentată de asistent, care este cel mai mic grad profesional din administraţie, ci de superior, care reprezintă ultimul grad.

‘Sunt patru grade profesionale în sistemul public. Cel mai mic grad este cel de debutant, apoi asistent, grad principal şi grad superior ultimul. În mod normal, în sistemul public, într-o ţară normală, piramida este aşezată cu baza în jos. Adică, cei mai mulţi sunt debutanţi, mai puţini sunt asistenţi, mai puţini principali şi superiori cei mai puţini. La noi este invers, este piramida întoarsă, 64% sunt în ultimul grad, adică gradul superior şi spre zero debutanţii, pentru că din ce în ce mai puţini debutanţi se angajează. În ritmul acesta, într-o perioadă foarte scurtă de timp, vom avea numai în gradul superior. Toată lumea o să fie în gradul superior începând de la portar, până la şeful instituţiei. Se lucrează la o reaşezare a sistemului, în aşa fel încât într-o perioadă de ani foarte scurtă să ajungem la piramida normală’, a declarat Dragnea.

Vicepremierul a mai anunţat că se lucrează la o propunere de flexibilizare a funcţiei publice şi a salarizării din sistemul public, pentru ca şi cei care sunt în gradul asistent sau debutant să poate ajunge la un nivel de salarizare la un grad mai sus, pentru a-i stimula.

‘După aceea, trebuie să abordăm serios problema salarizării funcţiilor publice, pentru că, dacă salariile sunt mici, nu sunt atractive şi nu vin oameni pregătiţi şi competenţi să lucreze în acest sistem. Şi atunci trebuie să restructurăm, trebuie să mergem la minim, dar celor care vor fi angajaţi să le putem mări salariile, pentru că de sistemul public se loveşte toată lumea. Vrem să diminuăm atât cât e posibil cheltuiala cu personalul, pe de o parte, şi cheltuiala cu bunurile şi serviciile, pentru a avea cât mai mulţi bani pentru investiţii’, a completat Dragnea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata