Numărul angajaţilor Oltchim care vor fi disponibilizaţi se decide luni; salariile restante, plătite la jumătatea lunii aprilie

Administratorul judiciar al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea va decide luni, 1 aprilie, care va fi numărul de salariaţi necesar pentru ducerea la îndeplinire a obiectivelor stabilite pentru companie, a declarat, vineri,  ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Ministrul Economiei a discutat vineri cu cei doi administratori judiciari ai Oltchim, Gheorghe Piperea şi Niculaie Bălan. La întâlnire au participat şi reprezentantul conducerii executive a combinatului, Mihail Tălpăşanu, şi directorul comercial al companiei Armand Spiru.

‘În urma discuţiilor privind situaţia combinatului Oltchim s-a convenit că există resurse pentru ca, la jumătatea lunii aprilie, să plătească salariile restante pentru angajaţi însumând în total salariile pentru două luni’, a precizat Vosganian.

De asemenea, oficialul a precizat că Ministerul Economiei va trimite Corpul de control la societatea Oltchim pentru a descoperi sursa acţiunilor de intimidare la adresa conducerii combinatului.

‘Ministerul Economiei a decis să trimită Corpul de control pentru a vedea sursa acţiunilor sistematice de intimidare a conducerii executive a Oltchim’, a mai spus ministrul citat.

Vosganian a adăugat că administratorii judiciari s-au angajat să respecte Contractul colectiv de muncă al angajaţilor.

‘Săptămâna viitoare va exista un dialog cu toţi partenerii combinatului astfel încât să fie asigurată o creştere a capacităţii de producţie de la 25% la o capacitate care să asigure profitabilitatea, adică la 60%’, a declarat Varujan Vosganian.

Angajaţii de la Oltchim au protestat, vineri, în centrul municipiului Râmnicu Vâlcea, nemulţumiţi la aflarea veştii că începând de săptămâna viitoare urmează să fie disponibilizaţi 1.300 de salariaţi.

De altfel, salariaţii combinatului au protestat pe parcursul întregii săptămâni, nemulţumiţi de neachitarea salariilor pe ultimele trei luni dar şi de lipsa unei strategii de punere în funcţiune a combinatului.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri, la antena 3, că răspunsul Comisiei Europene faţă de ideea unui împrumut pentru Oltchim a fost negativ, singura soluţie în cazul acestui combinat fiind restructurarea şi finanţarea de la bănci sau de la cei care achiziţionează din producţie.

„Din păcate, răspunsul Comisiei Europene faţă de ideea unui împrumut este un răspuns negativ. Oltchim, în viziunea CE, a beneficiat deja de ajutor de stat în perioada 2010-2011, cred. Deci bani de la buget nu avem voie să dăm, iar singura soluţie este o restructurare şi finanţare şi de la bănci şi de la traderii care cumpără producţia în aşa fel încât o mare parte, şi nu toţi cei care lucrează acum acolo, să-şi poată păstra locurile de muncă”, a spus prim ministrul.

El a declarat că şi-a pus speranţe în apariţia unui investitor, dar că nu au mai fost depuse oferte de privatizare.

„Din păcate, sunt foarte dezamăgit de faptul că mi-am pus mari speranţe. În aceste trei luni, nici măcar acel investitor care a fost cumva gonit de Dan Diaconescu nu a mai dat semne de revenire”, a spus el.

Victor Ponta a reiterat că o restructurare a combinatului nu implică păstrarea tuturor locurilor de muncă.

„Este una din nenumăratele probleme care au fost amânate foarte mulţi ani în România şi pe care eu am decis să le rezolv acum, în 2013, pe baza majorităţii parlamentare, asumându-mi faptul că din 50 sau 60% încredere o să am de unde să pierd, dar sunt lucruri pe care nu mai putem să le amânăm. Le-a amânat toată lumea până au devenit de la faza de simplă boală la boală fatală”, a mai spus el.

Guvernul a aprobat, în 23 ianuarie 2013, Memorandumul cu privire la intrarea în insolvenţă a SC Oltchim SA. Administratorul judiciar provizoriu nominalizat pentru Oltchim este consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring RPRL.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.