EUR
4,85 RON
(-0.15%)
USD
4,36 RON
(+0.58%)
GBP
5,39 RON
(+0.03%)
CHF
4,53 RON
(+0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.38%)
BYN
1,81 RON
(+0.45%)
CAD
3,17 RON
(+0.57%)
RSD
0,04 RON
(-0.13%)
AUD
2,89 RON
(+0.66%)
JPY
0,04 RON
(+0.37%)
CZK
0,18 RON
(-0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.41%)

Reducerile de personal şi cheltuieli cu 15% se aplică de la jumătatea lui aprilie; vor fi şi concedieri în unele ministere

Reducerile de personal şi cheltuieli cu bunuri şi servicii cu 15% vor fi aplicate de la jumătatea lunii aprilie şi este posibil ca reducerile de personal să afecteze şi aparatul ministerial, a declarat duminică, 31 martie,ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

„Acum o lună de zile s-a luat decizia de a se constitui un Grup interministerial, coordonat de vicepremierul Liviu Dragnea Dragnea şi de mine pentru a reduce, termenul este jumătatea lunii aprilie, cu 15 la sută, pe medie, la numărul de personal şi la cheltuielile cu bunuri şi servicii. Fiecare ordonator principal a avut obligaţia să facă un audit la nivelul lor, şi este posibil chiar să fie angajat personal. Este posibilă şi o reducere a numărului de personal, a posturilor bugetate, iar sumele rămase pot fi utilizate pentru acordarea de suplimente pentru ceilalţi salariaţi. Depinde, în unele ministere este posibil să fie şi concedieri”, a spus Daniel Chiţoiu, la RTV.

Ministrul a precizat că reducerile vor începe imediat ce decizia va fi luată de Executiv, la mijlocul lunii aprilie, una din variantele analizate fiind aceea a mutării de personal între ministere, în funcţie de calificarea angajaţilor respectivi.

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Administraţiei Publice, a declarat sâmbătă, la Brăila, că procesul serios de restructurare început în administraţia centrală poate aduce şi reduceri de personal în rândul angajaţilor ministerelor.

‘Este posibil să apară şi reduceri de personal în administraţia centrală. În administraţia locală, acum câţiva ani de zile, s-au aprobat prin lege nişte normative de personal. În administraţia centrală, nu există aşa ceva, fiecare minister putea să angajeze cât dorea. Ori aşa ceva nu e în regulă. Eu le-am spus tuturor miniştrilor, tuturor colegilor mei, să facă această analiză a personalului. Îi aşteptăm cu drag şi cu răbdare, dar nu la nesfârşit. În cazul în care nu vor răspunde, vom veni cu ordonanţă de urgenţă în care se va spune foarte clar cât se reduce şi vor fi obligaţi să o facă’, a declarat Dragnea.

Vicepremierul a recunoscut că ‘nu este un proces uşor’ şi că întâmpină foarte multă rezistenţă în sistem, generată de ‘tabieturi şi cumetrii’.

‘Inclusiv la mine la minister am descoperit foarte multe cumetrii şi sper să finalizăm controlul intern şi să luăm nişte măsuri serioase. Am început o analiză care trebuia făcută de mulţi ani, să vedem dacă administraţia centrală are numărul de personal optim. În primul rând, sunt multe posturi vacante, care au prevedere bugetară în bugetul fiecărei instituţii centrale şi care trebuie şterse. Pe de altă parte, a început o analiză în fiecare compartiment, serviciu, direcţie din ministere, să se vadă dacă acolo chiar nu se poate funcţiona cu un număr mai mic de personal. Poate sunt structuri unde numărul este deficitar’, a spus Dragnea.

Liviu Dragnea a mai afirmat că în administraţia publică centrală din România este inversată piramida gradelor profesionale, în sensul că baza piramidei nu este reprezentată de asistent, care este cel mai mic grad profesional din administraţie, ci de superior, care reprezintă ultimul grad. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata