Sfântul Giulgiu a fost expus pentru a doua oară în istorie într-o ceremonie televizată

Sfântul Giulgiu (numit şi Giulgiul din Torino), în care, potrivit tradiţiei catolice, ar fi fost înfăşurat trupul crucificat al lui Iisus, transmite ‘o mare pace’, afirmă Papa Francisc într-un mesaj video înregistrat în vederea expunerii Giulgiului pentru public în cadrul unei ceremonii care a avut loc  sâmbătă, 30 martie,  de la ora 16:10 GMT la Catedrala din Torino, relatează AFP.

Expunerea a durat circa o jumătate de oră şi a fost transmisă în direct de televiziune pentru a doua oară în istorie, premiera fiind consemnată în urmă cu 40 de ani, pe data de 23 noiembrie 1973. Ceremonia a fost  difuzată şi în streaming pe internet pe site-urile www.sindone.org şi pe cel al postului de televiziune Rai, în Sâmbăta Mare, care precedă Paştele catolic.

Citeste si:  Papa Francisc, "întristat profund" de vestea accidentului mortal în care au fost implicate rudele sale

‘Nu este doar o simplă observaţie, ci o veneraţie, o privire de rugăciune’, a subliniat Papa, referindu-se la acest eveniment. ‘Omul din Giulgiu ne invită să-l contemplăm pe Iisus din Nazaret. Această imagine imprimată în pânză vorbeşte inimii noastre şi ne împinge să trecem Golgota (…) şi să ne cufundăm în liniştea elocventă a dragostei’, a continuat Suveranul Pontif.

Pentru Papa Francisc, ‘chipul de pe Giulgiu comunică o mare pace, este ca şi cum ar lăsa să transpară o energie conţinută, dar puternică, ca şi cum ne-ar spune: ai încredere, nu-ţi pierde speranţa, forţa dragostei în Dumnezeu, forţa celui Înviat învinge totul’.

Citeste si:  Papa Francisc i-a caracterizat pe cei doi papi canonizaţi drept ''doi bărbaţi curajoşi''

La finalul mesajului său, Papa a reluat o rugăciune a sfântului Francisc de la Assisi, cerându-i lui Dumnezeu să-i dea ‘o credinţă dreaptă, o speranţă solidă şi o milostenie desăvârşită’.

Înaintea expunerii sale televizate, Sfântul Giulgiu a fost arătat unui număr de circa 300 de handicapaţi şi bolnavi care au trecut în mici grupuri prin faţa pânzei, protejată în permanenţă de o vitrină.

În anul 2010, expunerea pânzei pentru public timp de două săptămâni în catedrala din Torino a atras 2 milioane de vizitatori, printre care şi fostul Papă Benedict al XVI-lea, care a vorbit despre o ‘icoană extraordinară’ ce corespunde perfect poveştii morţii lui Iisus din Evanghelie.

Citeste si:  Cirque du Soleil revine la Bucureşti în 2013

Noua expunerea ‘online’ a Giulgiului s-a bucurat deja de un succes notabil, după ce a fost pusă la dispoziţie de compania Apple fiind înregistrate 15.000 de descărcări într-o singură zi.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata