Volumul „Nostalgia” al lui Mircea Cărtărescu, reeditat în ediţie aniversară după 20 de ani

La Editura Humanitas din Bucureşti au fost aniversaţi sâmbătă, 30 martie, 20 de ani de la prima publicarea a cărţii lui Mircea Cărtărescu, „Nostalgia”, ocazie cu care a fost lansată o nouă ediţie a acestei lucrări în condiţii grafice de excepţie.

Gabriel Liiceanu, directorul editurii, a precizat că această lansare „este cea mai emoţionantă” pe care a făcut-o vreodată.

El a povestit că o primă întâlnire cu cartea lui Cărtărescu a avut-o în 1989, când a citit prima variantă, publicată la acea vreme la Editura Cartea Românească sub titlul „Visul”, o ediţie cenzurată „din care lipseau prologul şi epilogul, adică povestirile ‘Lunetistul’ şi ‘Arhitectul'”.

Liiceanu a spus că după revoluţie, după apariţia editurii Humanitas, i-a scris o scrisoare lui Mircea Cărtărescu cerându-i să se întâlnească pentru a discuta despre carte. Scrisoarea, „deşi oficială”, nu a fost păstrată de acesta fiind în schimb păstrată de Cărtărescu care la o lansare a citit-o şi i-a înapoiat-o celui care o scrisese.

Mircea Cărtărescu a afirmat că nu îi place să se laude cu faptul că volumul său a fost cenzurat înainte de revoluţie dar acest lucru se întâmpla cu toate cărţile din acea perioadă.

Aducându-şi aminte de scrisoarea oficială primită din partea editurii Humanitas, semnată de Gabriel Liiceanu, el a spus că a fost singura dată când un editor i-a cerut o carte.

„A fost singura dată în viaţă mea, fusese singura dată în viaţa mea de atunci şi a rămas singura dată, când un editor mi-a cerut o carte. Nu mi s-a mai întâmplat absolut niciodată”, a spus Cărtărescu completând că pentru el a fost „un imens noroc” că a avut posibilitatea să-şi publice cărţile la editura Humanitas.

Autorul s-a arătat încântat şi de faptul că de această dată este sărbătorită „o carte şi nu un om”.

„Mă bucur foarte mult că în centrul atenţiei noastre este o carte. O carte este întotdeauna un lucru fragil, un lucru care nu are viaţă lungă, o efemeridă. Sigur că ea speră că va rezista decenii sau poate mai mult, dar în general nimic nu este mai în bătaia tuturor vânturilor decât o carte”, a apreciat Cărtărescu.

La final autorul cărţii a fost şi el surprins de conducerea editurii care i-a oferit o sticlă de whisky, veche de 21 de ani, şi un tort pe care era reprodusă coperta întâi a volumului „Nostalgia”.

„Am vrut să vă ofer o sticlă cu whisky vechi de 20 de ani. Nu a fost posibil, nu am găsit decât ori de 18 ori de 21 de ani”, a spus Liiceanu îndemnându-l pe autor să desfacă ambalajul şi să vadă dacă-i place cadoul.

La eveniment au fost prezenţi alături de zeci de fani ai autorului şi scriitorii Dan C. Mihăilescu, Ioana Pârvulescu şi judecătorul Cristian Dănileţ care a fost de altfel printre primii care au primit autograf pe volum din partea lui Mircea Cărtărescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.