Canada şi-a deschis misiunea diplomatică la Bagdad

Canada şi-a deschis luni prima misiune diplomatică din Irak după mai bine de două decenii. ‘Canada trebuia să fie pe teren la Bagdad’, a apreciat cu acest prilej ministrul afacerilor externe, John Baird, într-un comunicat, potrivit AFP.

Cu ocazia unei scurte vizite în capitala irakiană, John Baird s-a întâlnit cu premierul Nouri al-Maliki şi cu adversarul politic al acestuia, Oussama al-Noujaifi, preşedintele parlamentului. El a inaugurat, totodată, misiunea diplomatică a ţării sale în Irak, instalată în clădirile Ambasadei Regatului Unit la Bagdad şi care se aflase până atunci în Ambasada Canadei la Amman, în Iordania.

‘După zece ani de la intervenţia din Irak, (ţara) posedă una dintre cele mai rapide creşteri economice din lume, în pofida tensiunilor religioase recurente şi profunde’, a mai spus Baird, în comunicat. ‘Interesele comerciale şi investiţiile canadiene au un puternic potenţial în Irak, inclusiv în nordul ţării, unde ne vom extinde dialogul cu liderii din Erbil’, a mai spus ministrul de externe.

Stéphanie Duhaime va fi însărcinatul cu afaceri al biroului de la Bagdad. Ottawa şi-a închis Ambasada din capitala irakiană în 1990, a declarat, pentru AFP, un responsabil de presă al ministrului.

Deşi violenţele sunt aproape cotidiene în Irak, mai ales la Bagdad, nivelul lor nu are nicio legătură cu violenţele din 2006-2008, când în fiecare lună îşi pierdeau viaţa mii de persoane.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.