Coreea de Nord: Criza a ajuns prea departe, afirmă secretarul general al ONU, Ban Ki-moon

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a avertizat marţi Coreea de Nord care şi-a anunţat în aceeaşi zi intenţia de a reporni un reactor nuclear închis în 2007 şi care a lăsat să se înţeleagă că ar putea relua îmbogăţirea uraniului în scopuri militare, într-un context extrem de tensionat cu SUA şi Coreea de Sud, transmite France Presse.

Ban Ki-moon a apreciat că în dosarul nuclear nord-coreean criza ”a ajuns deja prea departe”. ”Ameninţările nucleare nu sunt o joacă. În calitate de secretar general al ONU, este datoria mea să împiedic războiul şi să caut pacea. Este de asemenea responsabilitatea mea să spun că actuala criză a ajuns deja prea departe”, a mai spus înaltul oficial al Naţiunilor Unite.

Phenianul şi-a anunţat marţi intenţia de a reporni un reactor nuclear închis în 2007 şi a precizat că va ‘recondiţiona şi reporni’ toate instalaţiile de la complexul său nuclear de la Yongbyon, printre care o unitate de îmbogăţire a uraniului şi un reactor de cinci megawaţi.

Acest reactor a fost singura sursă de plutoniu pentru programul nuclear militar al Nordului, care mai dispune încă de capacitatea de a produce între patru şi opt bombe atomice.

Reactorul fusese închis în 2007 în conformitate cu un acord încheiat în cadrul negocierilor în format de şase /China, SUA, Japonia, Rusia şi cele două Corei/ privind programul nuclear al Phenianului.

Decizia este conformă cu dorinţa Phenianului ‘de a-şi întări arsenalul nuclear deopotrivă calitativ şi cantitativ’ şi este necesară pentru a rezolva ‘gravele’ lipsuri de electricitate, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului general pentru energie atomică din Coreea de Nord, citat de agenţia oficială de presă a regimului comunist, KCNA.

Putere nucleară militară de la primul său test în 2006, Coreea de Nord a acceptat în 2007 să-şi întrerupă activităţile atomice în schimbul unui ajutor economic şi a unor garanţii de securitate.

Procesul părea pe drumul cel bun de la dezactivarea complexului de la Yongbyon în iulie 2007 şi demolarea turnului său de răcire în iunie 2008, notează AFP. Însă Phenianul a refuzat întotdeauna inspecţiile la instalaţiile sale nucleare, iar în decembrie 2008 s-a retras din ‘negocierile în şase’ privind programul său nuclear.

În 2010, regimul a dezvăluit unor oameni de ştiinţă americani că lucrează la construcţia unui reactor nuclear, oficial în scopuri civile, cu uraniu îmbogăţit.

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Tomica spune

    Piticul sud-corean are cutitul la os. Situatia economica este dezastruoasa, se moare de foame, in unele parti ale tarii sunt mancati copiii, insasi soldatii sunt subnutriti, s-a epuizat si scoarta de copac. Singura solutie a satrapului est jaful si are la indemana un bogat infloritor: Corea de Sud. Deocamdata se pare ca se multumeste cu santajul nuclear dar va trece mai departe. Nu prea are alta iesire. Pana la urma chiar cei care acuma il apara nu vor accepta inca multa vreme privatiunile la care vor obligati si se vor intoarce impotriva lui. Singura lui salvare este sa-i arunce in macel, actiune sinucigasa dar cu multe victime nevinovate si cumulte implicatii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.