INS: Rata şomajului a urcat la 6,7%, în februarie

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată la 6,7%, în luna februarie 2013, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de luna anterioară, dar în scădere cu 0,6 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în perioda similară din 2012, a anunţat, marţi, Institutul Naţional de Statistică (INS).

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna februarie din anul curent este de 674.000 persoane, în creştere faţă de luna precedentă (660.000) şi în scădere faţă de aceeaşi lună din anul precedent (722.000).

Citeste si:  AMOFM: Dosarele pentru studenţii care vor să lucreze în Germania se primesc până la sfârşitul lunii ianuarie

Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 0,7 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,0% în cazul persoanelor de sex masculin şi 6,3% în cazul celor de sex feminin).

Potrivit INS, pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 5,3% pentru luna februarie 2013 (5,7% în cazul bărbaţilor şi 4,8% în cel al femeilor).

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 72,4% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna februarie 2013.

Sursa datelor INS o constituie Cercetarea statistică asupra forţei de muncă în gospodării /AMIGO/ care se realizează trimestrial, în conformitate cu Regulamentul Consiliului şi Parlamentului European nr. 577/1998 cu privire la organizarea unei anchete statistice selective asupra forţei de muncă în Comunitatea Europeană.

Citeste si:  Starea de spirit din Europa este marcată de temeri şi austeritate

Şomerii, conform definiţiei internaţionale /BIM/, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni şi s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni. rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă.

 (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close