Noul director ICR Chişinău îşi propune noi proiecte pentru a promova imaginea culturii române

Noul director al Institutului Cultural Român ‘Mihai Eminescu’ din Chişinău, Valeriu Matei, a declarat luni, la prezentarea sa în noua funcţie, că misiunea instituţiei este să promoveze cât mai multe proiecte pentru cultura, limba şi literatura comune ale României şi Republicii Moldova.

‘Scopul nostru este de a prezenta o imagine cât mai amplă a culturii române, pentru că aici, unde orizontul de aşteptări este foarte mare, unde este un spaţiu al culturii române, fireşte trebuie să readucem toate valorile autentice ale literaturii, muzicii, teatrului şi valorile istoriei noastre naţionale să fie cunoscute cât mai larg’, a declarat Valeriu Matei.

În acelaşi timp, preşedintele ICR, Andrei Marga, care a participat la manifestaţia desfăşurată la Academia de Ştiinţe a Moldovei, a menţionat interesul instituţiei de a deschide filiale în cât mai multe state pentru a promova valorile culturii române în Europa şi oriunde în lume.

Referindu-se la desemnarea lui Valeriu Matei în funcţia de director al ICR Chişinău, Andrei Marga a menţionat că se doreşte o sporire a interacţiunii dintre România şi Republica Moldova şi ca prezenţa culturală românească peste Prut să fie consolidată, chiar dacă ‘e greu să vorbeşti de Republica Moldova ca de străinătate’.

Secretarul de stat al MAE, Ovidiu Dranga, a menţionat că numirea lui Valeriu Matei se încadrează perfect în politica guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău de apropierea elitelor dintre cele două ţări.

Şi vicepremierul în exerciţiu de la Chişinău, Mihai Moldovanu, şi-a exprimat încrederea că noua conducere a ICR va promova proiecte importante pentru ambele maluri ale Prutului. ‘Am certitudinea că noua conducere va promova o politică transparentă cu instituţiile guvernamentale şi va fi o punte de unire dintre oamenii de cultură, intelectuali, societatea civilă şi va promova proiecte inedite cu impact atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru România’, a declarat el.

Primul proiect organizat cu participarea noii conduceri a ICR este organizarea unei expoziţii inedite marţi, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, dedicată împlinirii a 80 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu. La expoziţie va participa şi Andrei Marga.

ICR ‘Mihai Eminescu’ de la Chişinău a fost inaugurat la 29 septembrie 2010.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.