Preţurile producţiei industriale au crescut cu 8,4% la produsele energetice, în februarie 2013

Preţurile producţiei industriale au crescut cu 8,4% la produsele energetice şi cu 7,9% la bunurile de uz curent, în februarie 2013, comparativ cu aceeaşi lună din anul 2012, potrivit unui comunicat transmis marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Preţurile anuale ale bunurilor de uz curent şi cele ale produselor energetice s-au situat peste nivelul de 5,4% estimat pentru total industrie, în februarie 2013 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, cu 1,1 puncte procentuale sub creşterea înregistrată pe piaţa internă şi cu 2,2 puncte procentuale peste evoluţia înregistrată pe piaţa externă.

Celelalte mari grupe industriale au înregistrat creşteri de preţ sub nivelul mediu estimat pe total industrie. Astfel, preţurile bunurilor de capital au crescut cu 3,1%, în timp ce bunurile intermediare şi cele de folosinţă îndelungată au fost tranzacţionate la un preţ mai mare cu 2,8% şi respectiv cu 2,4%.

Evoluţia preţurilor producţiei industriale a fost influenţată de creşterea preţurilor pe piaţa internă cât şi pe piaţa externă.

Astfel, în februarie 2013, comparativ cu ianuarie 2013, preţurile producţiei industriale din România au crescut cu 0,3%. Pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă, preţurile producţiei industriale au crescut tot cu 0,3%.

Preţurile produselor energetice au fost determinante pentru evoluţia lunară a preţurilor producţiei industriale.

Preţurile producţiei industriale au crescut la grupa produselor energetice (+1,6%), în februarie 2013, comparativ cu luna precedentă. Pentru celelalte mari grupe industriale s-au înregistrat scăderi de preţuri, cele mai importante fiind cele ale preţurilor din industria bunurilor de capital, în scădere cu 0,3%, urmate de cele din industria bunurilor de folosinţă îndelungată, mai mici cu 0,2%, industria bunurilor de uz curent, cu 0,2% şi industria bunurilor intermediare, în scădere cu 0,1%.

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) este bazat pe o anchetă lunară şi măsoară evoluţia preţurilor tranzacţionate de producătorii de produse industriale din România. IPPI reprezintă, alături de Indicele preţurilor de consum, Indicele produselor agricole şi Indicii preţurilor producţiei pentru servicii, un indicator cheie pentru măsurarea inflaţiei şi pentru determinarea deflatorului Produsului Intern Brut în România.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.