SUA plasează un distrugător în apropiere de coastele Coreii de Nord

Statele Unite ale Americii au poziţionat în apropierea coastelor nord-coreene un distrugător capabil să intercepteze rachete, o nouă mutare a armatei americane în confruntarea sa cu regimul comunist, a anunţat luni un responsabil al Pentagonului, citat de AFP.

Distrugătorul ‘USS Fitzgerald’, care a navigat până în Coreea de Sud recent pentru a participa la exerciţii militare, a fost trimis în sud-vestul peninsulei în loc să se întoarcă spre portul în care este staţionat din Japonia, a precizat responsabilul respectiv, vorbind sub rezerva anonimatului.

Această manevră, o iniţiativă ‘de prudenţă’, permite asigurarea ‘mai multor opţiuni în materie de apărare antirachetă în cazul în care aceasta va deveni necesară’, a adăugat aceeaşi sursă.

Mai devreme luni, Statele Unite ale Americii anunţaseră desfăşurarea unor avioane de vânătoare invizibile F-22 în cadrul operaţiunilor comune americano-sud-coreene, pe fondul tensiunilor crescânde cu regimul nord-coreean. Două F-22 Raptor au ajuns astfel duminică în Coreea de Sud pentru a participa la exerciţiile anuale ‘Foal Eagle’, ce vor dura până la 30 aprilie. ‘Fortăreţe zburătoare’ americane B-52 şi bombardiere invizibile B-2 au efectuat de asemenea zboruri de antrenament deasupra Coreii de Sud în ultimele zile, suscitând mânia Phenianului.

Şeful diplomaţiei sud-coreene Yun Byung-se urmează să se întâlnească cu secretarul de stat american John Kerry la Washington marţi pentru a discuta mai ales despre tensiunile din ce în ce mai pronunţate din Peninsula Coreea. Pe de altă parte, Casa Alba a declarat luni că ‘retorica belicoasă’ a Phenianului nu pare să fie însoţită de acţiuni militare concrete, ‘în genul unei mobilizări la scară mare sau a unei poziţionări de forţe’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.