Turcia reia exporturile de lapte în Europa

Turcia reia exportul de lapte şi produse lactate în Europa, a anunţat luni ministrul turc al alimentaţiei, agriculturii şi zootehniei, Mehmet Mehdi Eker, citat de presa locală, între care şi Habermonitor.com.

Turcia a încetat să exporte lapte în Europa în anul 2000 din cauza nealinierii la standardele europene. Ţările care utilizează standardele de calitate ale Uniunii Europene au refuzat, de asemenea, să importe lapte şi produse lactate din Turcia.

Din anul 2006, Turcia a depus eforturi susţinute pentru a-şi alinia producţia de lapte la cerinţele înaintate de UE.

‘Timp de şapte ani, ministerul nostru a conlucrat cu producători de produse lactate, personal tehnic, medici veterinari, cu lucrători de la ferme şi, în cele din urmă, a înregistrat succes – producţia de lapte este acum în conformitate cu standardele europene’, a declarat ministrul agriculturii de la Ankara. Companiile turceşti vor putea să vândă lapte şi produse lactate în UE, a anunţat el, indicând că o dispoziţie în acest sens urmează să intre în vigoare miercuri, 3 aprilie a.c..

Potrivit acestuia, deschiderea frontierelor Europei pentru laptele turcesc înseamnă chiar mai mult decât intrarea pe piaţa europeană. ‘Chiar şi unele dintre ţările din Orientul Mijlociu au fost reticente în a importa laptele nostru din cauză că nu-l puteam comercializa în Europa. Acum această problemă este eliminată. Pentru Turcia, aceasta reprezintă un avantaj important’, a afirmat Mehmet Mehdi Eker. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.