Vosganian: România trebuie să refacă manualul de geografie economică

România trebuie să refacă manualul de geografie economică, iar hărţile economice au dispărut din şcoli şi birouri, a declarat, marţi, în cadrul conferinţei ‘Reindustrializarea României’, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

„Pentru a face industrializarea României trebuie în primul rând să cunoaştem industria aşa cum este. Hărţile economice ale României au dispărut din şcoli şi din birouri. A dispărut, de asemenea, manualul de geografie economică. Noi trebuie să refacem acest manual ca să ştim exact când vrem să dezvoltăm industria, de unde trebuie să plecăm. Industria românească nu este numai cazul Oltchim sau Mechel. Industria României este mai amplă şi există companii puternice în România care constituie o bază promiţătoare. Din cele 23 de mari domenii industriale, 17 se găsesc într-o proporţie ridicată într-un mare decalaj de competitivitate faţă de Uniunea Europeană. Din fericire avem investiţii străine în România. Din păcate cea mai mare parte a lor înregistrează un decalaj de competitivitate faţă de unităţilor lor din alte ţări”, a spus Vosganian.

Potrivit acestuia, România are de rezolvat „o chestiune este extrem de apăsătoare” şi anume problema marilor decalaje.

„În regiunea Nord-Est produsul intern brut pe cap de locuitor este de circa 3.500 euro. În Banat, în regiunea de Vest, Nord-Vest, PIB pe locuitor este 7.500 euro. În ceea ce priveşte Capitala unde sunt centralizate o seamă de mari afaceri PIB pe locuitor este 14.000 euro. Nu vom putea să asigurăm un nivel ridicat al competitivităţii într-o ţară care se află cu decalaje atât de mari. De aceea, împreună cu cele trei mari strategii care se referă la economie, respectiv strategia de reindustrializare, de inovare şi cea privind diplomaţia economică noi am adăugat şi o a patra, respectiv strategia privind modernizarea rurală şi care are şi ea o puternică componentă industrială”, a mai spus ministrul Economiei.

Focus Energetic, împreună cu Ministerul Economiei, organizează marţi o conferinţă de presă având ca temă ‘Reindustrializarea României’.

La eveniment participă Varujan Vosganian, ministrul Economiei, Napoleon Pop, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, Lucian Anghel, preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti, Valentin Lazea, economist şef al BNR, Sorin Dimitriu, vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Adrian Ciocănea, secretar de stat Ministerul Economiei şi alţii.

Conferinţele Focus Industrial sunt evenimente business-to-business high-level, care fac posibilă întâlnirea dintre oficialităţi şi reprezentanţii de marcă ai domeniului, deschizându-se, astfel, noi oportunităţi de informare şi colaborare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.