EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Candidaţii la şefia DNA şi Parchetului General, intervievaţi de CSM la sfârşitul lunii mai; avizele – pe 3 iunie

0

Secţia pentru procurori a CSM a decis miercuri ca intervievarea candidaţilor pentru funcţiile de procurori şefi, propuşi de premierul Victor Ponta, să aibă loc pe 28, 29, 30 mai, iar transmiterea avizelor către Ministerul Justiţiei să se facă pe 3 iunie.

Potrivit unui comunicat al CSM transmis miercuri , Secţia pentru procurori a hotărât, cu unanimitate de voturi, stabilirea calendarului de desfăşurare a procedurii de avizare a propunerilor ministrului Justiţiei pentru funcţiile de conducere la PÎCCJ, DNA ŞI DIICOT.

În sursa citată se mai precizează că stabilirea calendarului a fost făcută „pentru asigurarea transparenţei şi obiectivităţii procedurii de avizare a numirii în aceste funcţii de conducere, exigenţe exprimate constant şi de către Comisia Europeană în rapoartele de progrese din cadrul MCV, având în vedere importanţa lor pentru funcţionarea sistemului judiciar, pentru apărarea ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, pentru apărarea intereselor generale ale societăţii”.

Astfel, calendarul stabilit de CSM pentru desfăşurarea procedurii de avizare este următorul: în perioada 3 – 30 aprilie – solicitarea documentelor ce trebuie să însoţească candidaturile şi termen pentru transmiterea tuturor documentelor cerute de lege şi regulament; între 30 aprilie şi 21 mai – punerea în dezbatere publică a proiectelor de management şi efectuarea verificărilor asupra candidaturilor; între 21 şi 28 mai – analiza rezultatelor demersului anterior; în zilele de 28, 29 şi 30 mai are loc intervievarea candidaţilor. Transmiterea avizelor către Ministerul Justiţiei se va face pe 3 iunie, potrivit calendarului stabilit de Secţia pentru procurori a CSM.

CSM reaminteşte faptul că miercuri a fost înregistrată la Consiliul Superior al Magistraturii adresa Ministerului Justiţiei prin care prim-ministrul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, a transmis Secţiei pentru procurori, spre avizare, următoarele propuneri de numire în funcţii de conducere: Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; Dimitrie Bogdan Licu pentru funcţia de prim adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; Codruţ Olaru pentru funcţia de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie; Alina-Mihaela Bica pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism; Elena Giorgiana Hosu pentru funcţia de adjunct al procurorului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Sursa citată menţionează că, potrivit articolului 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, „procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”.

În vederea avizării de către Secţia de procurori, în conformitate cu dispoziţiile art. 21 ind. 1 din Hotărârea nr. 193/09.03.2006 a plenului Consiliului Superior al Magistraturii, cu modificările şi completările ulterioare, ministrul Justiţiei trebuie să depună la CSM, următoarele: declaraţiile prevăzute de art. 55 alin. (3) raportat la art. 48 alin. (11) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care se emite avizul; un curriculum vitae al candidatului, 10 lucrări întocmite de candidat în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea; orice alte înscrisuri considerate relevante.

Totodată, art. 59 alin. (7) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotărârea nr. 326/24.08.2005, stabileşte faptul că Secţia pentru procurori analizează lucrările necesare emiterii avizului pentru numirea persoanelor propuse de ministrul Justiţiei în termen de 30 de zile de la întocmirea lor de către Direcţia Resurse Umane şi Organizare din cadrul CSM.

Procedura de avizare de către Secţia de procurori a CSM, a propunerilor ministrului Justiţiei, pentru funcţiile de conducere menţionate este de 60 de zile.

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.