EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Cum alegem alimentele tradiţionale sănătoase ADEVĂRATE?

Un foarte recent şi excelent reportaj realizat de canalul ProTV intitulat “În căutarea gustului pierdut”, a pus în lumină adevarata valoare a “etichetei” pe produsele care vor să dea impresia de sănătate consumatorului. De casă”, “tradiţional”, “natural” capătă noi conotaţii în sistemul actual al industriei de alimente procesate. Chiar şi unii dintre micii producători tradiţionali au început să folosească diverse trucuri pentru a masca calitatea proastă a produselor vândute, scrie Raluca Schachter pe Sănătatemetabolică.com

Conservanţi care nu apar pe etichetă, imitaţii penibile ale unor vechi reţete tradiţionale, carne industrială cumpărată din supermarket şi procesată ulterior, condiţii de igienă necorespunzătoare, toate se ascund sub umbrela unor etichete atrăgătoare şi a unei legislaţii care lasă mult loc de interpretare.

Consider însă nemaipomenit faptul că se pot înca realiza astfel de reportaje în România! Poate mulţi nu realizează, dar în alte ţări cum este SUA de exemplu, nu se permit astfel de emisiuni “demascatoare” pe nici un post de televiziune. O explicaţie este că proprietarii posturilor de TV sunt de multe ori acţionari la astfel de companii “mamut” de procesare a alimentelor şi au interese sus puse.

Dar acum ca populaţia are ocazia să afle despre astfel de “maltratări ale alimentelor”, care le afectează sănătatea, trebuie ajutată să găsească şi soluţii. Deci ce putem face noi, consumatorii, pentru a avea certitudinea că procurăm alimente sănătoase pentru familia noastră?

În primul rând, trebuie să ieşim din supermarket! Este imposibil să găseşti un produs nealterat în astfel de magazine. Aici produsele sunt fabricate în masă devitalizate şi deficiente din punct de vedere nutriţional, şi mai mult decât atât, toxice. Aceste produse sunt dependente de conservanţi chimici, care permit transportul pe distanţe lungi şi au un termen de expirare îndelungat, fără a-şi schimba aspectul şi fără a folosi refrigerarea.

 

  • Deci, încotro să ne îndreptăm?

Către micii producători tradiţionali din mediul rural; nu disperaţi dacă locuiţi în mediul urban, există deja mici piete în marile oraşe unde producătorii tradiţionali îşi vând produsele, cât şi sisteme de comandă online sau telefonic şi livrare la domiciliu, a acestor produse.

Din nefericire, nici aceste mici “giuvaeruri” de gastronomie tradiţională sănătoasă nu au rămas intacte şi, după cum aţi putut observa şi în reportajul mai sus menţionat, s-au împânzit de “imitaţii toxice”.

Deoarece cred cu tărie în educaţia consumatorului (şi de ce nu şi a producătorului), chiar mai mult decât cred într-o rezolvare din partea autorităţilor, vă prezint mai jos câteva întrebări cu care trebuie să vă înarmaţi când porniţi în căutarea mâncării nealterate de altădată! Aveţi dreptul să întrebaţi producătorii, iar ei sunt obligaţi să vă răspundă. Sunt aspecte pe care fiecare consumator trebuie să le cunoască şi fiecare producător ar trebui să fie conştient de ele.

 

1. De unde provin carnea şi lactatele: de la animale din ferma proprie sau din surse industriale?

Sursele industriale sunt cele mai nocive surse de procurare a cărnii şi lactatelor. Aici animalele sunt crescute de cele mai multe ori în condiţii de mizerie, fără spaţiu şi fără măcar să vadă lumina zilei. Îmbolnăvirile sunt frecvente, la fel şi medicamentele administrate şi hormonii, ale căror reziduuri se depozitează în ţesut şi cresc nivelul toxic.

Fermele mici, tradiţionale, care lasă animalele la păşune şi suplimentează cu cereale ecologice, fără pesticide, nu îndoapă animalele cu antibiotice şi nu le supun unui tratament inuman, sunt întotdeauna de preferat. Faptul că nu găsiţi produsele acestora la îndemână, la “magazinul din colţ” nu ar trebui să vă descurajeze să începeţi să le căutaţi în zona unde locuiţi. De multe ori aceşti producători nu au toate resursele de marketing necesare pentru a se face cunoscuţi, dar acest lucru nu înseamnă că nu există! Deşi încă în stadiu de dezvoltare, vă invit să consultaţi câteva resurse testate şi de încredere pentru procurarea de hrană sănătoasă, chiar pe acest site: lactate ecologice, legume şi fructe ecologice, făinuri şi cereale ecologice.

 

2. Ce alimentaţie au animalele?

Idealul pe care îl căutăm este o fermă mică care păstrează tradiţiile străvechi şi lasă animalele libere pe păşune. Iarba şi biodiversitatea care se regăseşte în această (insecte, larve, etc) sunt extrem de benefice pentru animale şi o conditie esenţială pentru sănaătea acestora şi a oamenilor. Cantitatea de cereale care se adaugă la dieta animalelor trebuie să fie ecologică, fără pesticide, în cantităţi reduse şi rezervată mai mult ca supliment pentru perioada de iarnă.

Cu cât ferma de provenienţă a cărnii şi lactatelor este mai mică, cu atât sansele să obtineţi un produs de calitate este mai mare. Ca şi oamenii, animalele au nevoie de varietate în dieta lor. (Imaginaţi-vă cum v-aţi simţi dacă ati mânca porumb şi soia în fiecare zi!).

Continuarea pe  Sănătatemetabolică.com

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata