Daniel Morar nu este de acord cu numirea Laurei Kovesi ca şef la DNA, deoarece nu are „CV în anticorupţie”

Prim-adjunctul procurorului general, Daniel Morar, a declarat marţi că nu este de acord cu numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef al DNA, deoarece acesta nu are „CV în anticorupţie” şi a spus că i se pare „absolut inadmisibil” ca niciunul din numele vehiculate pentru a ocupa acest post să nu provină din interiorul DNA.

„Eu nu am o miză personală şi ar trebui să îmi fie indiferent cine este şef la DNA, şef la DIICOT şi şef la Parchetul General. Dar nu îmi este indiferent, mai ales cine este şef la DNA. Am condus această instituţie timp de şapte ani şi jumătate, ştiu ce au făcut acei procurori şi mi se pare absolut inadmisibil ca nici unul din numele vehiculate să nu provină de la DNA. Mi se pare absolut inadmisibil să fie propus la DNA, la nivel de zvon, un om care nu a lucrat la DNA. Vorbesc de doamna Kovesi sau cine o fi, pentru că, dacă DNA a performat în aceşti ani, acest lucru se datorează doar procurorilor DNA şi nu altcuiva. Ce mesaj le transmitem procurorilor din DNA? Niciuna din cele cinci funcţii despre care vorbim astăzi nu este ocupată de unul din procurorii DNA. Ce le spunem? Pot să facă dosare cu miniştrii-parlamentari, pot să lupte, să-şi pună totul în joc, dar nu sunt luaţi în consideraţie pentru nimic?” a afirmat Morar la România TV.

În opinia sa, acest lucru îi descurajează pe procurori, iar mesajul este foarte clar: „nu aveţi ce să căutaţi la vârful Ministerului Public”.

Daniel Morar a explicat că la DNA şi DIICOT trebuie numiţi şefi dintre procurorii care au lucrat în aceste structuri de parchete, pentru că ei au experienţa şi expertiza necesară, însă procurorul general „poate să provină de oriunde”.

„În opinia mea şi a CSM-ului şi asta am aprobat, sunt instituţii specializate şi specializarea înseamnă o aplecare deosebită a procurorilor pe o anumită componentă a activităţii investigative şi nu este normal să facem experimente. Atâta timp cât ambele structuri sunt performante, fiecare pot furniza oameni care să ocupe funcţiile de la nivelul cel mai înalt. (…) E bine de ştiut că pentru funcţia de procuror şef al DNA trebuie să ai experienţă şi expertiză în materia investigării marii corupţii, pentru funcţia de procuror şef al DIICOT trebuie să ai experienţă în combaterea crimei organizate, iar pentru funcţia de procuror general să ai expertiză la diverse niveluri managerial. Ca lucrurile să fie clare: nu putem lua oameni dintr-o parte să îi punem la DNA, de la DNA la DIICOT şi oricum vrem. Sunt instituţii specializate şi îşi pot furniza singure liderii”, a spus Morar.

El a anunţat că şi Comisia Europeană a cerut ca viitorul procuror şef al DNA să aibă expertiză şi performanţă în combaterea anticorupţiei, iar Kovesi nu are „CV în anticorupţie”. „Toată performanţa anticorupţie se datorează procurorilor DNA şi apoi judecătorilor de caz, nimănui altcuiva, nici procurorului general, nimănui altcuiva. Şi atunci nu e normal să nu apreciezi acest lucru. (…) Una din cerinţele Comisiei Europene – că am acceptat un mecanism – a fost ca, cel care urmează să fie procuror şef al DNA, să aibă expertiză şi performanţă în anticorupţie, să aibă un CV în anticorupţie.

Doamna Kovesi nu are aşa ceva. A fost procuror general al României. Nu a avut atribuţii în activitatea investigativă. Prin urmare, eu nu spun că nu poate să ocupe această funcţie. Orice om care a împlinit zece ani vechime în Ministerul Public poate să ocupe această funcţie. Ideea este că noi trebuie să-i alegem pe cei care au făcut performanţă în anticorupţie la DNA şi pe cei care au făcut performanţă în combaterea crimei organizate la DIICOT, iar la Parchetul General pe cei care pot fi de oriunde”, a mai spus Daniel Morar. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.