Ion Iliescu despre relaţia cu Traian Băsescu: Aproape nulă!

Fostul preşedinte Ion Iliescu, preşedinte de onoare al PSD, a declarat marţi, 2 aprilie, că relaţia sa cu şeful statului este una aproape nulă, adăugând că, totuşi, în primele luni de mandat, aceasta debutase în termeni de normalitate.

Ion Iliescu a reafirmat că preşedintele Traian Băsescu rămâne principalul factor perturbator al activităţii Guvernului şi a apreciat că mandatul său ar trebui să se încheie în 2014, în mod constituţional, „dacă nu vor fi accidente pe parcurs”.

„Relaţia este aproape nulă! În primele luni a fost chiar o reacţie firească şi transferul mandatului s-a făcut într-un mod civilizat, ceea ce s-a întâmplat şi la transferul cu preşedintele Constantinescu, când i-am transmis lui mandatul, şi în general am avut un dialog civilizat şi pe vremea preşedintelui Constantinescu şi ulterior”, a precizat Ion Iliescu la Antena 3.

În opinia fostului şef de stat, în lumea civilizată dialogul politic este unul normal. „Anormal este să nu te mai saluţi, să nu existe comunicare. Ei, bine, cu dl Traian Băsescu începusem bine în primele luni, am şi inaugurat Monumentul Revoluţiei, acela a fost cam ultimul moment. După aceea, aprecieri publice care nu erau deloc la locul lor. E păcat!”, a declarat Ion Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD a subliniat că se apropie momentul ca şi Traian Băsescu să predea ştafeta. „De predat n-are încotro, trebuie să o predea. Care va fi conţinutul acestei predări de ştafetă, asta e altceva” a spus Iliescu.

Întrebat când consideră că este firesc ca preşedintele să predea ştafeta, fostul şef de stat a arătat că la finele anului viitor, „dacă nu vor fi accidente pe parcurs”. „Firesc, constituţional, e la sfârşitul anului viitor, dacă nu vor fi accidente pe parcurs. Se poate, depinde foarte mult de domnia sa. România are nevoie de o stare normală pentru democraţie, pentru că, altminteri, avem toate premisele, avem un Parlament cu o majoritate stabilă aproape de 70%, o conlucrare de partide care cândva au fost pe poziţii adverse dar care s-a dovedit o conlucrare posibilă. Deci ar fi premise pentru o situaţie firească, normală, care să dea eficienţă actului guvernamental. Factorul perturbator a rămas, din păcate, dl Băsescu”, a subliniat preşedintele de onoare al PSD.

În opinia acestuia, sunt oameni care sunt gata „să meargă unde suflă vântul” şi a afirmat că principiile sunt cele care îi lipsesc actualului preşedinte, care s-a mutat de la un partid care a fost de stânga spre dreapta politică.

„Această confuzie mentală reflectă şi nişte trăsături de caracter ale omului care este capabil să se bălăcească în toate apele posibile. Sunt oameni lipsiţi de principii, gata să meargă unde sufla vântul. Nu este singurul, sunt destul de frecvente astea. Este mai degrabă de dreapta, prin ceea ce face şi prin ceea ce exprimă (n.r. Traian Băsescu), dar ieşind dintr-un partid care se proclamase de stânga, care era membru al Internaţionalei socialiste”, a argumentat Ion Iliescu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.