Muzeul Brukenthal din Sibiu închide patru secţiuni pentru a face economie

Muzeul Brukenthal din Sibiu (capitală culturală europeană în 2007), unul din cele mai celebre din România, şi-a închis temporar patru secţiuni pentru a putea ‘supravieţui’ dificultăţilor financiare, a anunţat marţi directorul său, citat de AFP.

‘Am hotărât să reducem drastic consumul de curent electric şi, pentru a evita alte mari cheltuieli, am închis o parte din secţiunile puţin frecventate în această perioadă a anului’, a declarat AFP directorul muzeului, Sabin Luca.

Măsura priveşte îndeosebi muzeul de istorie a farmaciei, sucursală a muzeului Brukenthal, cunoscut pentru secţiunea sa de homeopatie. Fondatorul acestei doctrine terapeutice, Samuel Hahnemann, a locuit şi a lucrat la Sibiu ca medic al baronului austriac Samuel Brukenthal. Foarte apreciat de turiştii străini, el va putea fi vizitat numai la cerere şi în grupuri de minim 10 persoane până la jumătatea lunii mai.

Citeste si:  Cultura, esenţială şi populară

Acelaşi lucru este valabil şi pentru secţiunea Arme şi Trofee de vânătoare, precum şi pentru parterul palatului baroc Brukenthal.

‘Când va începe sezonul turistic, vom redeschide secţiunile pentru trei-cinci luni, odată cu fluxul maxim de vizitatori, iar apoi vom reveni la acest program de semi-deschidere’, a adăugat Sabin Luca, precizând că este ‘o măsură de economisire şi nu de +anti-cultură+’. Muzeul a anunţat luni că nu îşi poate plăti facturile. După câteva ore, Ministerul Culturii i-a alocat fonduri suplimentare, a precizat directorul muzeului. ‘Dacă nu suntem prudenţi, nu vom supravieţui’, a subliniat Luca, adăugând că ‘este normal să faci economii în perioadă de criză’.

Citeste si:  Codul portocaliu de inundaţii pe afluenţii Sucevei, Moldovei şi Bistriţei, prelungit până luni

România, ţară membră a Uniunii Europene din 2007, se reface greu după doi ani de recesiune (2009-2010). Cel mai vechi muzeu din ţară, deschis în 1817, a făcut un apel la locuitorii Sibiului şi la cei din Transilvania pentru a-l susţine cumpărând cadouri cu emblema muzeului sau participând la acţiuni de voluntariat.

Muzeul Brukenthal, vizitat anual de 400.000 de persoane, printre care mulţi străini, adăposteşte frumoase colecţii de opere flamande, olandeze, italiene şi austriece din secolele al XVI-lea – al XVII-lea.

Şi alte muzee din Balcani suferă din lipsa acută de fonduri. În 2012, Muzeul Naţional al Bosniei, creat în secolul al XIX-lea, şi-a închis porţile din lipsă de fonduri.

Citeste si:  Restituiri de TVA în valoare de 30,8 milioane lei pentru firmele din Sibiu, în decembrie

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close