Ponta: Să pornim regionalizarea cu gândul de a o realiza, nu căutând justificări pentru a o împiedica

0

Premierul Victor Ponta a lansat marţi, 2 aprilie, un apel către experţii şi decidenţii implicaţi în regionalizarea ţării să acţioneze constructiv în acest proces, şi nu să caute justificări pentru a-l împiedica, arătând că ideea constituie o provocare pentru generaţia politică actuală.

‘Vreau să vă rog ca, alături de Parlament, alături de Guvern, alături de toţi reprezentanţii legitimi ai autorităţilor locale, să pornim în acest proces cu gândul cum să facem să se realizeze, nu cu gândul să găsim justificări de ce să nu facem. Cred că se poate acest lucru, cred că e o mare provocare pentru generaţia politică din care facem parte’, a susţinut Victor Ponta, la prima dezbatere vizând regionalizarea, găzduită de Academia Română.

Premierul a reiterat că Executivul nu administrează cele mai multe servicii publice la fel de bine cum le poate administra un guvern regional.

‘Dincolo de instrumentele fundamentale, care aparţin statului naţional – vorbim de politică externă, de apărare, de justiţie -, aproape toate celelalte servici pot fi realizate pentru cetăţean mult mai bine de un consiliu regional, judeţean, local decât de Guvernul central’, a spus Ponta.

El şi-a exprimat convingerea că în domenii ca educaţia, sănătatea o guvernare mai apropiată de cetăţean va fi mai eficientă, de natură să reducă birocraţia, corupţia şi acele ‘tare care ne împiedică se ne dezvoltăm ca ţară’.

‘În acest moment, pe bună dreptate, în mare măsură, şi preşedinţii de consilii judeţene, şi primarii spun ‘noi facem ce putem, dar Guvernul central ne-a redus cotele defalcate din TVA’ sau ‘Guvernul central nu susţine anumite proiecte’ sau că le susţine pe proiecte politice (…). Cred că lucrul acesta poate înceta numai în măsura în care decizia şi puterea financiară se duc mai jos către regiuni, către autorităţi alese, legitime, care răspund mult mai direct în faţa cetăţeanului decât o face un guvern central sau o majoritate parlamentară în acest moment’, a subliniat Victor Ponta.

În opinia sa, o dezvoltare regională va ajuta România să depăşească ‘subdezvoltarea administrativă’ şi birocraţia învechite.

‘Este o şansă pe care nu trebuie să o ratăm. De ce acum? Pentru că există o stabilitate politică importantă, o criză economică şi financiară pe care o resimţim cu toţii şi este departe de a fi considerată rezolvată la nivel european şi la nivelul României, pentru că există acest stimulent al fondurilor europene, bani pe care nu trebuie să-i dea Guvernul central, dar pe care Guvernul central nu reuşeşte să-i folosească aşa cum pot să facă structurile locale, pentru că există de mult timp o aşteptare în rândul populaţiei şi pentru că, în baza unor dezbateri sincere, concrete, sunt convins că raţiunea şi interesul general vor prevala împotriva intereselor locale, a geloziilor, a orgoliilor personale’, a spus şeful Guvernului.

La dezbaterea de la Academia Română au mai luat parte preşedintele Senatului, liderul liberal Crin Antonescu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, în calitate de organizator, reprezentanţi ai autorităţilor locale, experţi.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.