UE aşteaptă livrări de gaze de şist din Ucraina

Comisarul european pentru politică energetică, Günther Oettinger, şi-a exprimat convingerea că foarte curând Ucraina va livra gaze de şist Europei, menţionând că în astfel de livrări sunt interesate în mod deosebit Polonia şi Germania, într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung şi preluat marţi de media ucrainene.

În opinia sa, ‘Germania nu ar trebui să renunţe la tehnologia de fracţionare hidraulică în extragerea gazelor de şist, întrucât va pierde aptitudini importante’.

Vorbind de planurile UE privind diversificarea rutelor de hidrocarburi, în special de perspectivele de promovare a proiectelor de gazoducte Nabucco-West şi Trans-Adriatic Pipeline (eleno-italian) de transportare a gazelor azere în UE, Oettinger a afirmat că, pe termen lung, UE are nevoie de ambele.

Succesul proiectului, potrivit acestuia, ‘depinde desigur de cât de mult gaz azer, din nordul Irakului şi Turkmenistan va primi UE, continuându-şi jocul energetic’.

‘Îmi pot clar imagina că în 2018 prin aceste conducte şi altele vor curge primele gaze’, a adăugat el.

În ianuarie a acestui an, la Forumul economic de la Davos, în prezenţa preşedintelui Viktor Ianukovici şi a prim-ministrului olandez Mark Rutte a fost semnat un acord între Schell şi compania Nadra Yuzovsky pentru exploatarea gazelor de şist în Ucraina.

La 10 mai 2012, o comisie interdepartamentală de la Kiev de desfăşurare a licitaţiilor a stabilit câştigătorii pentru exploatarea câmpurilor de gaze de şist Yuzovsky (regiunea Doneţk şi Harkov) şi Olesko(regiunea Lviv).(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.