Victor Ponta: Nu se poate ca monopolul asupra procurorilor să îl aibă Daniel Morar

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că propunerile sale pentru şefii parchetelor au fost făcute pentru stabilitate politică, subliniind că nu se poate ca monopolul asupra procurorilor să îi aparţină lui Daniel Morar.

Premierul a amintit, la începutul şedinţei de Guvern, că mandatul interimar al lui Daniel Morar la şefia Parchetului general a expirat pe 2 aprilie şi că nu există o procedură legală prin care să fie renumit sau să fie numit de Consiliul Superior al Magistraturii.

„E o mare problemă de stabilitate a sistemului judiciar, pentru că practic de astăzi orice act semnat de domnul Morar este pasibil de a fi contestat, iar, în al doilea rând, am constatat aseară că Parchetul a devenit moşia domnului Morar şi că dânsul spune pe cine numeşte, pe cine nu numeşte, cum numeşte şi că practic mai constatăm un monopol în România – monopolul asupra procurorilor aparţine domnului Morar. În calitatea mea de ministru interimar al Justiţiei şi de prim-ministru, nu pot să asist pasiv la aceste lucruri. În baza legii – singura lege în vigoare, lege pe baza căreia chiar şi domnul Morar a fost numit în funcţie – am făcut şase propuneri pentru funcţiile de conducere – procuror general, procurori generali adjuncţi, şef DNA, şef DIICOT, iar CSM trebuie să se întrunească şi, conform legii, să dea un aviz”, a spus Ponta.

Şeful Guvernului a făcut această afirmaţie după ce Daniel Morar, în calitate de prim-adjunct al procurorului general, declarase marţi seara că nu este de acord cu numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef al DNA, deoarece acesta nu are „CV în anticorupţie” şi că i se pare „absolut inadmisibil” ca niciunul din numele vehiculate pentru a ocupa acest post să nu provină din interiorul DNA.

„Nu cred că putem accepta ca cineva – o singură persoană – să încalce legea sau să rescrie legea pentru a-şi păstra un monopol asupra unei instituţii, Parchetul, care trebuie să nu aparţină nici partidelor politice, dar nici unui singur om. Iar acţiunea mea de astăzi este în acest sens. Cred că am făcut ceea ce este bine pentru guvern, pentru stabilitatea noastră politică, pentru stabilitatea sistemului nostru de justiţie şi, aplicând legile ţării, consider că am dreptate în faţa celor care nu vor să le aplice, care vor să creeze o putere paralelă legii şi Constituţiei”, a afirmat Victor Ponta.

El i-a încredinţat pe miniştrii Cabinetului său că deciziile pe care le-a luat „rapid” denotă dorinţa de a arăta respectarea legii.

„Să fiţi absolut convinşi că deciziile pe care le-am luat aşa, rapid, le-am făcut exact cu această intenţie şi din dorinţa de a arăta foarte clar că avem obligaţia de a respecta legea şi de a nu lăsa chiar şi o persoană ca domnul Morar să deţină un monopol absolut şi discreţionar asupra ceea ce se întâmplă cu Ministerul Public şi cu o instituţie fundamentală a statului”, a adăugat Ponta.

Laura Codruţa Kovesi a fost propusă miercuri de premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar Tiberiu Niţu – pentru postul de procuror general.

De asemenea, Alina-Mihaela Bica a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, iar Elena Giorgiana Hosu – ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Propunerile au fost înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, al cărui aviz este necesar, conform procedurii.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.