Ameninţări toxice care pun în pericol dezvoltarea creierului copilului

1.      Cum să reduceţi riscul efectelelor pesticidelor

Aproape toate problemele cauzate de dăunători pot fi rezolvate fără a utiliza substanţele toxice pesticide. Puteţi  utiliza unele substanţe netoxice care omoară sau ţin departe dăunătorii şi, de asemenea, puteţi recurge la anumite tehnici ce previn apariţia lor.

Aceste tehnici variază în funcţie de locurile în care vrem să le utilizăm.  Puteţi găsi detalii despre substanţele ce nu sunt toxice, despre remedii şi metode în diverse cărţi de specialitate. Este bine să nu folosiţi pesticide în casa sau grădina voastră. Dacă ajungeţi să le utilizaţi pentru că nu aveţi altă alternativă, să le folosiţi măcar pe cele cu toxicitatea cea mai scăzută.

Asiguraţi-vă că şcoala în care învaţă copilul dumneavoastră are politici şi reguli stricte în ceea ce priveşte utilizarea substanţelor chimice, toxice, inclusiv pesticidele. Implicarea părinţilor a fost, deseori, exact ce trebuia pentru a reevalua nevoia folosirii acestor substanţe toxice în mediul şcolar. Încercaţi să aflaţi dacă există în zona dumneavoastră un astfel de grup ce acţionează ca parte a unei reţele naţionale pentru sănătatea în şcoli. Pentru a vă proteja copilul de o eventuală expunere la pesticide, informaţi conducerea şcolii că doriţi, ca părinte, să fiţi informaţi de fiecare dată când se vor utiliza.

Oferiţi copiilor o gamă variată de alimente bazată pe fructe, legume  şi alte alimente ecologice, ori de câte ori este posibil. Curăţarea şi/sau spălarea pot elimina, în unele cazuri, reziduurile de suprafaţă ce sunt contaminate. Dacă veţi cumpăra astfel de produse, veţi susţine, de asemenea, producătorii şi distribuitorii de alimente ecologice care contribuie la crearea unui mediu mai sănătos şi mai curat.

 

2.      Cum să reduceţi riscul contaminării cu plumb

Copilul dumneavoastră a fost consultat de medicul de familie sau de pediatru pentru a  se verifica eventuala contaminare cu plumb?

Dacă locuiţi într-o casă construită şi pictată înainte de 1978, este foarte probabil ca vopseaua din interior să conţină plumb. Ar trebui verificată de un specialist, mai ales dacă se decojeşte. Vopseaua pe bază de plumb ar trebui să fie eliminată, dar numai de cineva instruit deoarce îndepărtarea ei poate crea mai multe probleme când nu e făcută în mod corespunzător.

În cazul în care acest tip de vopsea nu poate fi înlăturată, suprafeţele şi podelele ar trebui şterse în mod regulat cu un prosop umed iar mâinile copiilor precum şi jucăriile lor ar trebui să fie spălate frecvent. Vopseaua pe bază de plumb poate fi, de asemenea, înlăturată de pe suprafeţe prin acoperirea cu tapet, gresie, lambriuri sau alte materiale.

Verificaţi etichetele produselor pentru a vă da seama seama de prezenţa plumbului şi evitaţi utilizarea vopselelor de păr şi a rujurilor care pot conţine plumb.

Dimineaţa, lăsaţi robinetul să curgă timp de un minut sau două pentru a elimina apa care ar poate fi contaminată cu plumb din cositor (utilizat până în 1986 şi folosit încă, în mod obişnuit, la robinete şi răcitoare de apă).

 

3.      Cum să reduceţi riscurile chimicalelor care se acumulează în alimente

Consumul de mai multe fructe şi legume şi mai puţină carne, mai puţine produse lactate, peşte şi păsări de curte, este un mod eficient de a reduce aportul de substanţe chimice, care se acumulează şi persistă în corpul animalelor. Aceste substanţe chimice se acumulează în decursul anilor şi la om şi sunt transmise de la mamă la făt în timpul celei mai sensibile perioade de dezvoltare a creierului său. Expunerea fătului la aceste substanţe poate fi prevenită printr-o alimentaţie corespunzătoare pe tot parcursul vieţii care să reducă aportul  de poluanţi în organism.

Această „bio-acumulare” de substanţe chimice se găseşte în special în grăsimile animale. Prin reduerea consumului de grăsimi animale, reducem ameninţările toxice, dar prevenim şi riscul apariţiei bolilor de inimă. Grăsimile animale se găsesc în produsele lactate (mai ales brânza), alimente procesate, carne de porc, peşte şi pui. Puteţi reduce aportul de grăsime consumând produse de origine animală slabe în grăsimi (cum ar fi: laptele degresat, carnea slabă cum este cea de pasăre sau anumiţi peşti), dar şi prin reorientarea spre produse vegetale (grăsimile vegetale fiind mult mai sănătoase pentru organism).

Mercurul, spre deosebire de alte bio-acumulări de substanţe chimice, se găseşte în muşchiul de peşte, nu în partea cu grăsime. De aceea, peştele care conţine o cantitate mai mare de mercur, trebuie evitat. În această categorie, de evitat, sunt incluşi peştele-spadă, rechinul şi peştii de apă dulce din regiuni contaminate. Consumul de ton care are un conţinut moderat de mercur ar trebui şi el limitat.

 

4.      Cum să reduceţi riscurile privind utilizarea produselor de uz casnic

Folosiţi produse de curăţare netoxice  sau mai puţin toxice. Diverse mărci comerciale  sunt disponibile, dar puteţi face soluţii simple de curăţare, acasă, folosind substanţe ca bicarbonat de sodiu, săpun şi oţet.

Utilizarea prosoapelor de spălare sau a periilor speciale poate elimina, de asemenea, nevoia folosirii agenţilor chimici de curăţare. Produsele moderne de uz casnic şi deodorantele pentru baie (de exemplu, deodorante pentru vasul de toaletă, odorizante, dezinfectante de suprafaţă) şi alte produse de curăţat pot să conţină solvenţi, chimicale suspecte că ar fi endocrin-perturbatoare iar uneori, chiar pesticide.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.