AMR: Independenţa procurorului – periclitată de „trocul politic” făcut pentru funcţiile de conducere din parchete

0

Independenţa procurorului este periclitată de „trocul politic” făcut pentru funcţiile de conducere din parchete, afirmă Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), solicitând factorilor politici ”să înceteze imediat” orice idee de „compromis” ce vizează justiţia.

„AMR înţelege să protesteze faţă de maniera grosolană în care astăzi au fost date publicităţii nominalizările ministrului interimar al justiţiei şi prim-ministru al României, Victor Ponta, privind funcţiile de conducere din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, respingând în mod categoric modul în care s-a desfăşurat întreaga procedură.

(…) AMR apreciază că trocul politic făcut în ceea ce priveşte funcţiile de conducere din parchete reprezintă un grav atentat la statutul procurorului, la independenţa acestuia, dar şi o decredibilizare oficială a acestei categorii profesionale, prin nominalizări lipsite de transparenţă, dincolo de orice criteriu de obiectivitate, ducând în derizoriu şi lipsind în mod intenţionat de valoare profesionalismul magistraţilor”, relevă un comunicat al AMR remis miercuri .

Asociaţia cere factorilor politici să ”înceteze imediat” orice idee de compromis ce vizează justiţia, să dea dovadă de responsabilitate şi consecvenţă în respectarea principiilor, a statului de drept, confirmând astfel că România este în Europa şi nu în afara ei.

„AMR ia act de faptul că celelalte două puteri în stat au folosit prin comportamentul adoptat faţă de puterea judecătorească pârghii care nu au nicio legatură cu statul de drept, că au încălcat în mod evident principiul separaţiei puterilor în stat, garantat de Constituţie”, menţionează sursa citată.

Totodată Asociaţia consideră că atitudinea de „împărţeală politică” a funcţiilor de conducere din parchete reprezintă „cea mai grea lovitură dată statului de drept” după anul 1989, punând justiţia în situaţia unui „control exercitat pe faţă, fără nicio urmă de îndoială”.

Asociaţia Magistraţilor din România solicită CSM să intervină şi să caute o soluţie de rezolvare a ”crizei ivite în sistem”, prin atitudini care să fie în spiritul legii şi a recomandărilor ”care au căpătat aceeaşi dimensiune, formulate de fiecare dată în rapoartele de ţară întocmite de Comisia Europeană privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. De asemenea, AMR cere CSM să consulte de îndată magistraţii în vederea formulării unei poziţii care să fie transmisă tuturor partenerilor europeni, pentru a discuta în Parlamentul European şi în alte foruri de aceeaşi importanţă această „situaţie fără precedent”.

„România a făcut astăzi cel mai mare pas înapoi în respectarea Constituţiei, motiv pentru care acest compromis anunţat în numele ei nu face decât să o întoarcă înapoi, într-o perioadă de tristă amintire. Asociaţia Magistraţilor din România refuză orice idee de implicare politică în sistemul judiciar şi din acest considerent solicită în mod imperativ celor care au luat în calcul o astfel de variantă să revină imediat asupra propunerilor formulate şi să permită celor din interiorul sistemului să dovedească faptul că o carieră profesională poate fi clădită pe criterii care dau cu adevărat valoare funcţiei de magistrat şi anume: competenţa, integritatea şi experienţa, dincolo de orice îndoială”, conchide comunicatul citat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.