Anunţ şoc al scriitorului Iain Banks, „Tarantino al literaturii”: Sunt pe moarte

Celebrul scriitor britanic Iain Banks, supranumit de critici drept un ‘Tarantino al literaturii’, a anunţat miercuri că a fost diagnosticat cu cancer în stadiu avansat şi că nu va mai apuca sfârşitul anului 2013, cerând editorilor săi să accelereze tipărirea ultimei sale cărţi, transmite BBC.

Scriitorul a afirmat că a fost diagnosticat cu cancer al vezicii biliare, iar o intervenţie chirurgicală nu mai este posibilă, deoarece boala a mers prea departe. După ce a aflat diagnosticul, Banks i-a cerut mâna vechii sale prietene Adele (Hartley): ‘Fă-mi onoarea de a deveni văduva mea’. În prezent cuplul se află într-o scurtă lună de miere.

Iain Banks este autorul unui ciclu de romane fantastice ‘Cultura’, dar nu mai puţin populare sunt şi romanele sale ‘Podul’ şi ‘Paşi pe sticlă’.

Noua sa carte ‘The Quarry’ urmează să apară în decursul acestui an.Banks le-a cerut editorilor săi să grăbească tipărirea ei pentru că i-ar plăcea să prindă în viaţă ieşirea romanului de sub tipar.

Născut în 1954 în localitatea scoţiană Fife, Banks este cunoscut pentru opiniile sale de stânga, fiind şi un susţinător fervent al independenţei Scoţiei. În 2003, în semn de protest faţă de participarea Marii Britanii în războiul împotriva Irakului condus de Saddam Hussein, el şi-a rupt paşaportul britanic şi l-a trimis bucăţi premierului Tony Blair. În plus, după incidentul cu Flotila libertăţii în mai 2010, când o flotilă internaţională care transporta ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza a fost atacată de un comando israelian, Banks le-a interzis agenţilor săi să colaboreze cu omologi israelieni şi a chemat la un boicot cultural al statului evreu.

Banks a debutat în literatură în 1984 cu romanul ‘Fabrica de viespi’. Au urmat ‘Paşi pe sticlă’, ‘Podul’, ‘Strada disperării’ etc. În 2008, numele scriitorului a fost inclus de The Times în topul ‘primilor 50 de scriitori din Marea Britanie după 1945’, fiind distins de-a lungul anilor cu numeroase premii Fiction Science Association.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.