Blaga: În PDL va urma epoca unei echipe puternice, cu obiectiv revenirea la guvernare în 2016

În PDL va urma „epoca” unei echipe foarte puternice, care îşi va propune şi chiar va realiza câştigarea alegerilor parlamentare din 2016 şi să aducă, din nou, partidul la guvernare, afirmă preşedintele formaţiunii, Vasile Blaga, într-un interviu acordat AGERPRES, cu doar două zile înaintea Consiliului Naţional de Coordonare în cadrul căruia vor fi aleşi membrii Biroului Permanent Naţional.

Vasile Blaga punctează că nu îşi doreşte ca în echipa de conducere pe care o va coordona să fie aleşi „oameni care nu cred în viitorul PDL”, „oameni care s-ar bucura de anumite insuccese pe termen mediu ale acestui partid” sau „oameni care să se laude doar că fac parte din conducerea PDL şi asta să fie ca un trofeu pentru ei”.

Preşedintele PDL exclude, de asemenea, o alianţă cu Mişcarea Populară în cazul în care fundaţia de centru-dreapta se va transforma în partid politic, motivându-şi poziţionarea prin faptul că MP a apărut imediat după Convenţia Naţională extraordinară a democrat-liberalilor, în urma căreia el a fost reales ca preşedinte al democrat-liberalilor.

AGERPRES: Domnule preşedinte, colegul dumneavoastră Cristian Preda afirma recent că, în cazul în care în PDL va continua războiul intern între susţinătorii moţiunilor pentru şefia partidului, finalul pentru formaţiunea democrat-liberală se va numi PNŢCD, făcând în context un apel la dumneavoastră în sensul păstrării unităţii PDL. Cum vedeţi dumneavoastră situaţia actuală din partid din postura de preşedinte reales al democrat-liberalilor?

Vasile Blaga: Suntem în faţa Consiliului Naţional de Coordonare, ale cărui lucrări vor avea loc sâmbătă, 6 aprilie, şi care va alege Biroul Permanent Naţional. În această săptămână premergătoare CNC nu văd niciun fel de atacuri între colegii din PDL, ba dimpotrivă. Eu aştept ca foarte mulţi dintre colegii mei, indiferent de moţiunea pe care au susţinut-o, să candideze pentru funcţiile din BPN, astfel încât, până la urmă, să reuşim să aducem la conducerea partidului o echipă care să pună în aplicare programul nostru politic „România Dreaptă. PDL – Politică dincolo de lozinci”. Avem obiective foarte clare în respectivul angajament politic, după cum ştiţi este un triplu angajament pe care eu l-am propus şi colegii au fost de acord: faţă de partid, faţă de partenerii europeni şi, desigur, faţă de cetăţenii României.

AGERPRES: În această perioadă au fost excluşi din partid mai mulţi primari. Există motive care să îndreptăţească o astfel de abordare şi în ceea ce priveşte parlamentari ai PDL?

Vasile Blaga: Nu s-a pus problema excluderii din partid a niciunui parlamentar. După câte ştiu eu, au fost excluşi un primar din judeţul Olt şi trei din judeţul Gorj. Este vorba de primari care în campaniile electorale de anul trecut s-au afişat de fiecare dată pe bannere, pe materiale de propagandă cu cei care astăzi sunt la Putere şi a fost decizia organizaţiilor.

AGERPRES: Epoca Traian Băsescu în PDL s-a încheiat? Şi ce epocă urmează?

Vasile Blaga: Traian Băsescu a condus Partidul Democrat Liberal, Partidul Democrat la acea vreme, în perioada 2001-2004. Desigur, am colaborat foarte bine pe urmă cu preşedintele, în toţi aceşti ani. N-aş putea spune că a fost o epocă Traian Băsescu după 2004 în PDL, pentru că aş vrea să confirm şi ceea ce a spus domnia sa de fapt: domnia sa a intervenit în viaţa internă de partid mult mai puţin decât cred foarte mulţi dintre români. Eu cred că va urma epoca unei echipe puternice, care îşi va propune şi chiar va realiza să câştige alegerile parlamentare din 2016 şi să aducă, din nou, partidul la guvernare.

AGERPRES: Ce veţi schimba din strategia dumneavoastră actuală ca preşedinte de partid?

Vasile Blaga: Obligaţia mea este de a impune în partid programul politic câştigător. De aceea, cu o echipă pe care mi-o doresc foarte puternică, repet, va trebui să ne îndeplinim angajamentele. Va trebui ca împreună în ceea ce priveşte viaţa internă de partid să readucem PDL în postura de a fi acel partid puternic, cu soluţii pentru România. Soluţii pentru crearea de locuri de muncă în această ţară, pentru că uitaţi-vă în ce situaţie ne găsim.

Investiţiile sunt reduse cu 40% pe primele două luni ale anului, inflaţia este cea mai mare din Uniunea Europeană – 5,6%, deja dovedită, oficială ca să zic aşa. În timp ce se ceartă inconsecventul Ponta cu USL-ul pe cine numesc procurori generali în ţara aceasta, 1.200 de oameni de la Oltchim sunt daţi afară, iar viaţa ca atare a combinatului este pusă sub semnul întrebării. Deci, eu asta îmi propun: un PDL unit, puternic şi cu soluţii pentru România. Şi asta va fi strategia în continuare.

AGERPRES: Care sunt principalele trei obiective pe care vi le-aţi fixat pentru acest an în ceea ce priveşte viaţa internă a PDL?

Vasile Blaga: Atunci când am spus un PDL puternic am spus că el se bazează pe militanţi, pe miile de militanţi, că îi acordă încrederea fiecăruia dintre ei, pentru ca, la rândul lui, militantul să aibă încredere în partid că numai prin munca lui poate promova în funcţii în interiorul partidului. Şi, de aceea, îmi propun ca, în continuare, să depunem eforturile necesare pentru a convinge cât mai mulţi oameni nehotărâţi, buni profesionişti, să vină înspre PDL. În al doilea rând, spuneam că un partid puternic dezvoltă democraţia internă. Şi voi face acest lucru, numai că asta atrage după sine mai multă responsabilitate. De aceea, nu voi admite ca nimeni, începând cu preşedintele partidului, cu mine, să se pună de fiecare dată înaintea partidului, înaintea intereselor partidului.

Acest lucru înseamnă aplicarea principiului celor trei „D” (dezbateri, decizie, disciplină – n.r.) de care vorbeam în Convenţia Naţională a PDL. Şi, în al treilea rând, poate cel mai important lucru pe care îl am în vedere, este reconstrucţia organizaţiilor. Suntem departe de a avea partidul pe care ni-l dorim. În foarte multe judeţe structurile noastre teritoriale strălucesc prin inexistenţă în mare parte. Lucrurile acestea va trebui să le corectăm până la finele anului.

AGERPRES: Puteţi să ne oferiţi mai multe detalii privind situaţia de la nivelul organizaţiilor?

Vasile Blaga: Vă dau un singur exemplu şi vreau să nu se supere, ştiu că nu se va supăra, actuala conducere a organizaţiei de la Olt. Vor avea de dus o muncă extraordinar de mare. În condiţiile în care în judeţul Olt sunt peste 110, dacă bine ştiu, 115 unităţi administrativ-teritoriale, noi avem un singur primar. Vă daţi seama ce muncă va fi în judeţul Olt.

AGERPRES: Ce aşteptări aveţi în urma alegerilor care vor avea loc în cadrul Consiliului Naţional de Coordonare din 6 aprilie?

Vasile Blaga: Aşa cum am spus, îmi doresc o echipă puternică, o echipă care să fie în stare să aplice programul politic câştigător de la Convenţia Naţională extraordinară din 23 martie. Deci, colegi absolut decişi şi hotărâţi, care să aplice politici publice ale partidului, politici care trebuie să izvorască din comisiile interne ale partidului şi care să lupte zilnic cu acest USL care nenoroceşte România.

AGERPRES: Anterior alegerii dumneavoastră ca preşedinte al PDL aţi afirmat că, în cazul în care veţi câştiga alegerile interne, vă veţi permite să le spuneţi colegilor din partid pe cine nu susţineţi la ocuparea unei funcţii în Biroul Permanent Naţional. Puteţi menţiona câteva nume în acest sens?

Vasile Blaga: Nu neapărat nume, dar asta o să o spun şi în debutul lucrărilor Consiliului Naţional de Coordonare de sâmbătă: nu doresc să fie aleşi oameni care nu cred în viitorul acestui partid, nu doresc să fie aleşi oameni care s-ar bucura de anumite insuccese pe termen mediu ale acestui partid, nu doresc să fie aleşi oameni care să se laude doar că fac parte din conducerea PDL şi asta să fie ca un trofeu pentru ei. Nu. Doresc ca în conducerea PDL să fie oameni care cred în destinul acestui partid, care cred că putem învinge, în 2016, USL.

AGERPRES: Spuneaţi că v-aţi dori ca în rândul prim-vicepreşedinţilor PDL să se regăsească şi două femei. Care ar fi două nume ale unor colege pe care vi le-aţi dori în echipa de patru prim-vicepreşedinţi ai partidului şi de ce?

Vasile Blaga: Nu doar două nume o să vă spun, o să dau patru nume care îmi vin imediat în minte de colege extraordinar de bine pregătite profesional şi politic. Anca Boagiu, de exemplu, actualmente vicepreşedinte al partidului, dar şi vicepreşedinte al Partidului Popular European, care are o experienţă politică, administrativă, internă şi internaţională, extraordinară. Andreea Paul, cu o experienţă administrativă şi politică de invidiat, este o foarte bună profesionistă.

A realizat un scor foarte bun într-un colegiu roşu, în Ţara Oaşului, în care nu s-a pus niciodată problema ca noi să avem vreo şansă. Raluca Turcan este o altă colegă de-a noastră care are o prezenţă publică foarte bună, respectată în colegiu şi respectată în partid. Din generaţia mai tânără este Valeria Schelean, o colegă foarte bine pregătită în zona juridică, zece ani de experienţă de avocatură şi care, iată, deşi este la primul mandat, a fost aleasă vicepreşedinte al Comisiei de revizuire a Constituţiei. V-am dat patru nume.

AGERPRES: Potrivit noului statut al PDL, foştii preşedinţi ai PD sau PDL sunt membri de drept în Biroul Permanent Naţional în cazul în care sunt înscrişi sau se înscriu în formaţiunea democrat-liberală. Emil Boc a confirmat că va accepta să facă parte din BPN. Pe de altă parte, l-aţi anunţat pe fostul preşedinte al PD Petre Roman în legătură cu această prevedere din Statut? Îi veţi propune să se înscrie în partid?

Vasile Blaga: Domnul Boc este de drept, deja, membru al Biroului Permanent Naţional al partidului. Deci, sigur, dânsul ţine mult la partid şi vom colabora în continuare foarte bine. Domnului Roman nu o să îi fac nicio astfel de propunere, dânsul este membru al unui alt partid, chiar parlamentar al PNL. Nu pot eu să îi propun. Să stea liniştit în PNL.

AGERPRES: Are nevoie PDL de un purtător de cuvânt? Şi pe cine vedeţi calificat pentru a îndeplini acest rol?

Vasile Blaga: Are nevoie şi cred că vom avea un purtător de cuvânt chiar de săptămâna viitoare. Cred că veţi fi plăcut surprinşi.

AGERPRES: Aţi afirmat că în vederea desemnării unui candidat la prezidenţiale aveţi în vedere organizarea de alegeri interne în partid. Cum ar urma să se desfăşoare aceste alegeri? În urma acestui scrutin vom afla numele prezidenţiabilului PDL?

Vasile Blaga: Da. Eu, cu mare atenţie, să spun aşa, în primele şedinţe ale noului Birou Permanent Naţional o să ridic această problemă, tocmai pentru a stabili procedurile pe care le vom propune partidului pentru desemnarea candidatului, deci, practic, modul de derulare a unei astfel de campanii de alegeri interne. Şi mă bucur că foarte mulţi oameni din partid, nu numai dintre cei care vor candida pentru BPN, dar şi alţi colegi şi-au exprimat opinia că o astfel de abordare este extrem de sănătoasă pentru partid, transparentă şi, în acelaşi timp, cel care va fi desemnat se va bucura de sprijinul întregului partid.

AGERPRES: Vă veţi depune candidatura în vederea desemnării ca prezidenţiabil al PDL? Pe de altă parte, care ar fi în opinia dumneavoastră trei nume ale unor colegi care ar trebui să candideze la alegerile primare pentru desemnarea prezidenţiabilului?

Vasile Blaga: Dacă aş face astfel de nominalizări acum aş fi incorect faţă de colegi, pentru că s-ar considera că aş favoriza pe cineva, pentru că, totuşi, sunt preşedintele ales al partidului. Să lăsăm lucrurile să se deruleze normal şi sunt convins că, după Paşte, putem demara procedurile de alegere a candidatului.

AGERPRES: În privinţa dumneavoastră?

Vasile Blaga: Împreună cu ceilalţi colegi vom stabili.

AGERPRES: Cine credeţi că ar trebui să se regăsească dintre actualii europarlamentari ai partidului între candidaţii PDL pentru alegerile europarlamentare? Veţi propune acelaşi tip de scrutin pentru lista de candidaţi la europarlamentare ca în cazul desemnării candidatului la prezidenţiale?

Vasile Blaga: Nu. Nu, aici, până la urmă, este o decizie a BPN – desemnarea candidaţilor – care, desigur, nu va face altfel decât ţinând cont de o serie de criterii pe care le vom adopta. Sunt mulţi colegi care ar putea, ar avea mari şanse dintre cei care sunt actualmente europarlamentari să redevină candidaţi pe listele PDL la viitoarele alegeri. Mulţi, probabil majoritatea.

AGERPRES: Care va fi poziţia dumneavoastră în relaţia cu USL? Vor exista o abordare separată faţă de PSD şi o alta faţă de PNL?

Vasile Blaga: Nu. Din punctul nostru de vedere, şi asta am spus în permanenţă, sunt foarte bine că sunt împreună, să rămână împreună, să treacă peste aceste încercări, ca să spun aşa, împreună, pentru că tot împreună vor trebui să răspundă pentru tot ceea ce au promis şi nu au făcut atât atunci când au fost în Opoziţie, cât şi pe urmă de când sunt la Putere. Sunt de un an la Putere, azi, mâine. După Paşte imediat, se va împlini un an de când sunt la Putere. Uitaţi-vă, în toate analizele făcute, nu neapărat de politicieni, făcute de analiştii economici, nu s-au ţinut de cuvânt în proporţie de 99%.

Uitaţi-vă că, din păcate, am ajuns în timpul guvernării Ponta-USL ca numărul de şomeri să crească cu 100.000, ca zeci de mii de întreprinderi mici şi mijlocii să falimenteze, ca marile combinate din această ţară, de exemplu din industria cimentului, din lipsă de comenzi, pentru că nu se mai construieşte nimic în ţara asta, în infrastructură, să-şi înceteze activitatea, ca industria metalurgică aproape în întregime să fie pusă pe butuci, ca industria chimică, pur şi simplu, să mai pâlpâie unde mai pâlpâie, pentru că vedeţi ce se întâmplă la Oltchim. Şi când discuţi de Oltchim nu discuţi numai de combinatul respectiv, discuţi de un judeţ şi de foarte multe întreprinderi de pe orizontală, de zeci de mii de oameni care îşi vor pierde pâinea.

AGERPRES: În privinţa rolului de partid de Opoziţie, cum vedeţi relaţia cu PP-DD şi, de asemenea, pe cea cu UDMR?

Vasile Blaga: Colaborări punctuale. Şi, uitaţi-vă, am şi avut astfel de colaborări punctuale. Noi nu putem depune în Senat nicio moţiune simplă măcar dacă nu obţinem un vot de la colegii de la PP-DD. Deci, astfel de colaborări, da. Atât cu dânşii, cât şi cu UDMR.

AGERPRES: Aţi afirmat recent că în cazul în care Mişcarea Populară se va transforma în partid va exista o confruntare politică cu PDL. Care sunt motivele unei astfel de poziţionări, având în vedere că aşa cum spunea iniţiatorul acestei platforme socio-politice, Cristian Diaconescu, Mişcarea Populară îşi propune ca fundaţie să promoveze valorile de centru-dreapta şi, cel mai probabil, va continua să aibă aceeaşi opţiune şi în cazul transformării în partid. Deci care ar fi motivele poziţionării dumneavoastră?

Vasile Blaga: Atât timp cât rămân o fundaţie nu avem probleme. Obiectivele pe care şi le-au propus seamănă foarte bine cu un program de guvernare de centru-dreapta. Nimic imputabil din punctul nostru de vedere, dar, în momentul în care se vor transforma în partid, dacă o vor face, să nu ne facem că nu vedem în ce conjunctură a apărut această Mişcare Populară, după Convenţia Naţională extraordinară a PDL. Şi bineînţeles că, dacă vom fi pe acelaşi culoar politic, ne vom confrunta şi cu dânşii.

AGERPRES: Adică nu luaţi în calcul o alianţă?

Vasile Blaga: Cu cine să ne aliem?

AGERPRES: Forţa Civică şi PNŢCD, pe de altă parte, au format Alianţa D.A.. În ce condiţii s-ar putea alătura PDL acestei alianţe politice?

Vasile Blaga: PDL îşi propune în continuare ca în jurul lui să aducă structuri ale societăţii civile, dacă este posibil şi componente politice care împărtăşesc aceleaşi valori ca şi noi, dar colaborări cu alte formaţiuni politice vor fi posibile după ce acestea se vor valida într-o competiţie electorală, de exemplu la europarlamentare. Să nu uităm că avem o experienţă în acest sens, avem de fapt două experienţe: una foarte reuşită – PDL-ul, în care două partide care la parlamentare confirmaseră, PD şi PLD, au fuzionat şi au format PDL. Şi avem şi o experienţă cu reuşite mai puţine – ARD-ul – în care, sigur, timpul pe care l-am avut la dispoziţie a fost foarte scurt pentru a populariza această construcţie politică. Reuşite puţine au fost şi în teritoriu, pentru că, pe de o parte, a fost vorba de un partid care era bine structurat, PDL-ul, iar, pe de altă parte, de formaţiuni care aveau la Bucureşti generali, dar nu prea aveau soldaţi în teritoriu. Deci vor trebui să-şi confirme forţa politică într-o competiţie electorală.

AGERPRES: Din acestea deduc că este clar că veţi merge pe liste separate. Deci, PDL va avea liste separate, Alianţa D.A. va avea listele sale pentru alegerile europarlamentare?

Vasile Blaga: Probabil spre asta ne vom îndrepta. Un lucru este sigur: a învăţat multe lucruri în această perioadă PDL-ul. Şi a învăţat poate e o expresie cam aspră, nu mai face cadouri politice.

AGERPRES: Dezbaterea despre revizuirea Constituţiei este în plină desfăşurare în comisia parlamentară şi în cea de specialitate. S-a formulat la un moment dat şi o propunere din partea PP-DD care a solicitat organizarea unei consultări a populaţiei cu privire la forma de guvernământ, variantele avansate fiind republică semiprezidenţială, republică prezidenţială, republică parlamentară sau monarhie. Susţineţi o asemenea propunere? Care dintre variante este agreată de dumneavoastră personal, dar şi de PDL?

Vasile Blaga: Nu susţin o astfel de consultare, pentru că noi, PDL, nu numai eu personal, avem o opţiune – republică semiprezidenţială. Republică semiprezidenţială în care desigur să fie mult mai bine formulate responsabilităţile puterilor în stat, ale Guvernului, dacă doriţi, ale preşedintelui şi aşa mai departe. Dorim o Constituţie care să respecte rezultatele referendumului, care ne-a spus foarte clar că românii îşi doresc un Parlament unicameral şi 300 de parlamentari. Deci poziţiile noastre sunt clare şi nu ne schimbăm de la un an la altul după cum suntem la Putere sau în Opoziţie.

AGERPRES: Vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat recent că proiectul privind regionalizarea ar urma să fie adoptat prin asumarea răspunderii de către Guvern. Susţineţi o astfel de abordare?

Vasile Blaga: Nu susţin. Asumarea răspunderii pentru ei ar fi o formalitate, pur şi simplu, pentru că noi, Opoziţia, nu am putea pune o moţiune de cenzură. Nu întrunim, toată Opoziţia, voturile necesare unei moţiuni de cenzură. Aştept dezbateri mult mai transparente. Una avut loc marţi, am înţeles, cu mediul academic, dar au fost discuţii vagi.

Pur şi simplu o idee pe care o ştiam, la care ţine USL, cele opt regiuni de dezvoltare transformate în regiuni, prevederea obligatorie, normală de altfel, în Constituţie a regiunii ca unitate administrativ-teritorială, dar, mai departe, nu am înţeles spre ce merg aceste discuţii. De ce facem regionalizare? S-a invocat desigur ca principală temă absorbţia fondurilor europene ţinând cont de noul ciclu financiar 2014-2020, dar e prea puţin atunci când te gândeşti la o reorganizare administrativ-teritorială. Noi, PDL-ul, în permanenţă am vorbit de o reorganizare administrativ-teritorială a statului român care arată ca la 1968, hai să fim serioşi.

AGERPRES: Recent, premierul Victor Ponta a afirmat că intenţionează să îi transmită preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, o scrisoare în care să îi ceară obiective fixe pentru îndeplinirea MCV-ului…

Vasile Blaga: I-au fost trimise, deci nu are decât Victor Ponta să respecte şi să îndeplinească observaţiile, nerealizările din ultimul raport MCV. Nu trebuie să îi trimită nimic (preşedintelui CE – n.r.). Acesta este un mod de abordare zeflemitor, scuzaţi-mi formularea, al domnului Victor Ponta. Deci, nu are decât să respecte toate nerealizările din MCV, pentru că altfel, din păcate, nemeritat pentru România, unele state vor folosi din nou MCV-ul pentru a se opune intrării noastre în spaţiul Schengen.

AGERPRES: Care ar fi din punctul dumneavoastră de vedere câteva dintre obiectivele naţionale pe care, rapid, clasa politică din România să şi le asume prin consens în baza unui document?

Vasile Blaga: Revizuirea Constituţiei, reorganizarea administrativ-teritorială a ţării şi eu cred că mai este o problemă care îndrăznesc să spun că este de interes naţional, ca să ne facem bine o dată noi, românii. Nominalizarea sau desemnarea, cum vreţi să-i spuneţi, a funcţiilor publice de interes naţional şi local, care vin şi pleacă cu guvernarea. Cum este foarte clar în SUA: 40.000 de oameni vin şi pleacă odată cu administraţia. Să ştim şi noi în România, o dată, care sunt cele 1.500-2.000 de funcţii de la nivel naţional şi local care vin şi pleacă cu o guvernare, astfel încât să nu-i mai fie frică soţiei unui PDL-ist că, dacă se află că soţul este membru PDL, o dă afară din serviciu dacă lucrează într-o instituţie de stat.

AGERPRES: Deci să se stabilească clar un număr de funcţii?

Vasile Blaga: Care sunt funcţiile care vin şi pleacă, considerăm că sunt funcţii politice, indiferent de guvernare, vin şi pleacă, şi restul să rămână nepolitizate. Am ajuns să politizăm şi femeia de serviciu de la şcoli. E prea mult.

AGERPRES: La ce nivel vedeţi dumneavoastră plasată funcţia politică să spunem?

Vasile Blaga:Funcţia politică trebuie să se oprească, din punctul meu de vedere, la tot ceea ce înseamnă posibilitatea unui Guvern de a-şi implementa politicile publice. Deci, până în ramificaţia din teritoriu de care el are nevoie pentru a-şi implementa propria politică publică. De exemplu, nu văd de ce trebuie politizaţi directorii de şcoli. De ce? Putem discuta despre inspectorii generali, care trebuie să aplice politica ministrului Educaţiei.

Dar de ce să politizăm directorii de şcoli? Într-o noapte, fără niciun concurs, doamna Andronescu (Ecaterina Andronescu – n.r.) i-a schimbat pe toţi. Guvernul nostru, miniştrii pe care i-am avut doreau să organizeze concursuri pentru ocuparea funcţiei. Dânsa a spus ‘bravo, bine că nu sunt numiţi’ şi într-o noapte i-a pus doamna ministru Andronescu pe toţi. Deci lucrurile astea nu trebuie să se mai întâmple dacă vrem o Românie cu adevărat democratică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.