EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Crin Antonescu: Ar fi un lucru înţelept ca propunerile de procurori şefi să fie retrase

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri seara că liberalii sunt pregătiţi oricând să preia portofoliul Ministerului Justiţiei, în situaţia în care se respectă criteriile de numire a procurorilor şefi, punctând că ar fi înţeleaptă retragerea propunerilor pentru aceste funcţii.

„Decizia luată de către BPN este următoarea: în condiţiile în care premierul Victor Ponta persistă în formula pe care a insistat şi în propunerile de numiri pe care le-a făcut în înţelegerile cu Traian Băsescu PNL nu-şi mai asumă responsabilitatea pentru Ministerul Justiţiei şi pentru tot ceea ce decurge de aici, nu acceptă aşa cum v-am spus. Este o poziţie validată unanim de toţi colegii mei din BPN. Nu se angajează în niciun fel de schimb, nu solicită un alt minister, nu acceptă un alt minister, ţinem în continuare guvernarea în stare funcţională pentru că cetăţenii aşteaptă atât de mult de la această guvernare. Suntem gata oricând să preluăm responsabilitatea şi portofoliul Ministerului Justiţiei în condiţiile în care se desfăşoară toată procedura de desemnare, de propunere din partea ministrului Justiţiei în conformitate cu criteriile şi cu solicitările şi ale Asociaţiei Magistraţilor din România, ale Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România şi ale Consiliului Superior al Magistraturii şi al Comisiei Europene, nu în urma unei înţelegeri politice cu Traian Băsescu”, a spus Antonescu, după şedinţa BPN al PNL care a avut loc la Palatul Parlamentului.

El a subliniat că alegerea este a primului-ministru Victor Ponta.

„Alegerea este a premierului şi dacă ea rămâne cea pe care am discutat-o în această seară atunci poziţia noastră este cea pe care v-am făcut-o cunoscută la intrarea şi de la ieşirea din această şedinţă”, a afirmat liberalul.

Antonescu a completat că nu ştie cum va evolua procesul în ceea ce priveşte numirea procurorilor şefi.

„Nu ştiu ce va face Traian Băsescu. Nu eu sunt cel care am construit această combinaţie. Nu eu sunt cel părtaş la această combinaţie. Eu ştiu că există nişte criterii şi ştiu cum consideră PNL că trebuie aceste lucruri abordate şi rezolvate. Fără o astfel de abordare noi nu ne asumăm responsabilitatea acestui minister şi pentru a nu crea o criză de Guvern şi pentru a rămâne în continuare în respectarea angajamentelor noastre faţă de alegători mergem mai departe cu Guvernul fără nicio răspundere pentru chestiunea justiţiei care este exclusiv în acest moment în responsabilitatea clubului, binomului Victor Ponta – Traian Băsescu”, a spus liderul PNL.

În opinia acestuia, ar fi înţelept ca propunerile privind procurorii şefi să fie retrase.

„Eu cred că un lucru înţelept ar fi retragerea acestor propuneri”, a afirmat el.

Liderul PNL a susţinut că ceea ce a fost angajat în şedinţa USL a fost confirmat de BPN al PNL.

Antonescu a mai spus că înţelege argumentele lui Victor Ponta în ceea ce o priveşte pe Laura Codruţa Kovesi, dar nu le acceptă, deoarece nu îl conving.

Întrebat dacă există posibilitatea ca PNL să preia Ministerul Justiţiei, el a răspuns negativ, în contextul în care premierul ar „persista” vizavi de numirile privind procurorii şefi.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata