Institutul Cultural Român iniţiază realizarea unui sistem naţional al cărţilor on-line

Institutul Cultural Român (ICR) va realiza, împreună cu editurile şi bibliotecile reprezentative şi cu autorităţile naţionale responsabile în materie, sistemul naţional al cărţilor on-line, care să poată fi accesat pe Internet de cititorii interesaţi de pretutindeni.

Potrivit unui comunicat al ICR remis joi , Direcţia Generală a Reprezentanţelor în Străinătate şi Serviciul IT din cadrul ICR vor întocmi, până la 1 iunie 2013, un raport asupra situaţiei actuale a accesibilităţii on-line a publicaţiilor din România. În prima decadă a lunii iunie 2013, ICR va organiza la Bucureşti o reuniune cu liderii instituţiilor responsabile la nivelul ţării şi cu editurile şi bibliotecile implicate.

Demersul porneşte de la constatarea faptului că sistemul on-line a preluat deja multe dintre periodicele publicate odinioară pe hârtie. Tot mai multe cărţi sunt accesibile on-line. Tendinţa internaţională este de accesare on-line nu numai a periodicelor, ci şi a cărţilor.

„În pofida acestei tendinţe, nu asistăm deloc la dispariţia cărţii, cum se anticipa cu trei – patru decenii în urmă. Cartea, ca prezentare organizată a cunoaşterii, rămâne în actualitate. Ceea ce este de făcut se referă la crearea accesului on-line la cărţi”, precizează ICR.

Misiunea încredinţată de lege Institutului Cultural Român este să promoveze cultura română în străinătate. Sistemul on-line de prezentare a publicaţiilor, în vederea unui acces cât mai larg, este astăzi un instrument extrem de eficace de promovare.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.