EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Prahova: Cinci persoane reţinute într-un dosar privind fraude informatice cu un prejudiciu de peste 100.000 de euro

0

Cinci persoane au fost reţinute, miercuri, de procurorii DIICOT Ploieşti, în urma unor percheziţii efectuate în municipiile Câmpina şi Bucureşti într-un dosar privind comiterea de fraude informatice cu un prejudiciu de peste 100.000 de euro, una dintre descinderi având loc la o casă aparţinând fostului deputat PDL Florin Anghel.

Potrivit unui comunicat de presă al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Ploieşti, în urma celor şapte percheziţii (şase în Câmpina şi una în Bucureşti) efectuate pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în comiterea de infracţiuni prin intermediul internetului au fost conduse la sediul DIICOT Ploieşti pentru audieri zece persoane.

Unul dintre imobilele la care s-au făcut percheziţii în Câmpina aparţine fostului deputat PDL, Florin Anghel, care este prim-vicepreşedinte al PDL Prahova.

Anghel nu mai locuieşte în acea casă, ea fiind închiriată altor persoane.

Anchetatorii au ridicat în vederea instituirii sechestrului asigurător mai multe sisteme informatice, medii de stocare a datelor informatice, documente de transfer bancar, aproximativ 4.000 de euro şi un autoturism.

În urma cercetărilor s-a stabilit că, în cursul anului 2008, o persoană de 28 de ani a iniţiat un grup infracţional organizat format din zece suspecţi, din Câmpina, care se ocupau de fraude informatice.

Astfel, din 2008 până în prezent membrii grupării au postat pe internet, pe site-uri specializate din mai multe ţări, anunţuri privind oferta de vânzare a unor bunuri fictive (camere foto, telefoane mobile, console de jocuri video etc.), iar pentru trimiterea acestora către potenţialii cumpărători au creat un site de shipping (pentru transport) fals.

Victimele, în marea lor majoritate cetăţeni spanioli şi portughezi care intenţionau să achiziţioneze bunurile, trimiteau banii către suspecţi prin sisteme de transfer monetar rapid, însă bunurile nu erau niciodată expediate.

Totodată, membrii grupării au creat pe site-uri din străinătate specializate în servicii matrimoniale sau ‘escorte’ conturi reprezentând persoane de sex feminin fictive, cu fotografii asociate acestora.

La accesarea acestor conturi, doritorii erau redirecţionaţi spre un site fals creat de membrii reţelei, unde li se prezentau mai multe profiluri fictive de tinere.

Astfel, pe aceste site-uri, membrii grupării au fost contactaţi de mai mulţi bărbaţi provenind din ţări situate în zona Orientului Mijlociu, aceştia transmiţându-le bani pentru a face deplasarea cu avionul în ţările lor de origine.

Prejudiciul cauzat de membrii grupării, stabilit până în acest moment, este de peste 100.000 de euro.

Faţă de membrii grupării se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de iniţiere şi aderare la un grup infracţional organizat şi fraudă informatică.

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.