EUR
USD
GBP
CHF
AUD
CAD
BGN
RUB
ZAR
BRL
CNY
INR

SIF Moldova, la un pas de alegerea unei noi echipe de conducere

0

Pentru prima oară în istoria SIF-urilor, pe 4 aprilie, au fost şanse reale ca lucrările Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA) la o astfel de societate să poată fi ţinute de la prima convocare.

Premiera a fost înregistrată la SIF Moldova unde, conform numărătorii făcute de secretariatul adunării generale, în sală au fost prezenţi 48,53% dintre acţionari. (Conform prevederilor statutare, cvorumul necesar desfăşurării lucrărilor AGOA la prima convocare ar fi trebuit să fie de minimum 50% din totalul drepturilor de vot).

Diferenţa de aproape 1,5% a făcut însă ca AGOA să nu se poată desfăşura, aceasta urmând să aibă loc la a doua convocare, pe 5 aprilie.

Nici Adunarea Generală a Extraordinară (AGEA) a acţionarilor nu s-a putut desfăşura cu un cvorum întrunit la 45,9% din numărul total de acţiuni cu drept de vot deoarece, în acest caz, conform condiţiilor statutare, cvorumul minim necesar este de 75%.

Miza cea mare a AGOA o reprezintă alegerea noii echipe care va conduce destinele societăţii în următorii patru ani. Interesul major manifestat de investitori pentru poziţiile decizionale s-a reflectat în numărul record de candidaţi (21) care-şi dispută cele 7 portofolii disponibile.

De asemenea, pe ordinea de zi a AGOA se află şi diferendul iscat în jurul valorii dividendului propus de SIF Moldova şi cel solicitat de către un grup de acţionari prin intermediul Dianei LeBomin şi fondurile ING.

Astfel, acţionarii vor trebui să decidă între valoarea propusă de conducerea SIF Moldova de 0,17 lei/acţiune şi cea de 0,24 lei/acţiune solicitată de grupul de acţionari anterior menţionaţi, sau între un pay-out (rata de distribuire de dividende din profitul net) de 64% sau 91%.

Nici ordinea de zi a AGEA nu este lipsită de interes pentru că SIF Moldova doreşte să fie, din nou, un pionier în domeniu, propunând acţionarilor un program de răscumpărare a aproape 52 milioane de acţiuni (aproape 10% din totalul acţiunilor emise de societate) la un preţ maxim de achiziţie de 1,6 lei/acţiune.

Programul vizează reducerea capitalului social, decizie care însă va fi luată de acţionari după desfăşurarea programului de răscumpărare. Plata acestor acţiuni se va face, din profitul distribuibil sau din rezervele financiare ale societăţii înscrise în ultima situaţie financiară aprobată.

De asemenea, pe ordinea de zi a AGEA se află şi propunerea de modificare a actului constitutiv al SIF Moldova în sensul că, la prima convocare, cvorumul necesar pentru desfăşurarea AGOA să fie redus de la jumătate (cât este în prezent) la o pătrime din totalul acţionarilor cu drept de vot, iar, în cazul AGEA, aceasta să se poată desfăşura cu cel puţin o cincime din totalul acţionarilor cu drept de vot prezenţi (sau reprezentaţi) la lucrările acesteia.

Conform prevederilor actuale, lucrările AGOA se vor desfăşura pe 5 aprilie, indiferent de cvorumul  întrunit, în timp ce AGEA se va putea desfăşura doar dacă este întrunit un cvorum de minimum 50%. Ţinând cont de faptul că pe 4 aprilie cvorumul s-a apropiat de limita statutară de 50% se pare că în aceeaşi zi sunt şanse reale de desfăşurare şi a AGEA.

 Dănuţ Dudu

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.