USL, între asumări şi renunţări: Ponta asumă propunerile procurorilor şefi; PNL renunţă la asumarea MJ

Premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, a înaintat miercuri Consiliului Superior al Magistraturii propunerile sale pentru funcţiile de procurori şefi, printre ele regăsindu-se şi numele Laurei Codruţa Kovesi, fapt ce a determinat ca în aceeaşi zi Partidul Naţional Liberal să anunţe că renunţă la portofoliul Ministerului Justiţiei, lăsându-l în responsabilitatea Partidului Social Democrat.

Într-o scrisoare trimisă miercuri dimineaţă conducerii CSM, Victor Ponta făcea următoarele propuneri: Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Tiberiu Niţu – pentru postul de procuror general, Alina-Mihaela Bica, pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Elena Giorgiana Hosu – ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.

La scurt timp, şeful Executivului menţiona că propunerile sale pentru şefii parchetelor au fost făcute pentru stabilitate politică, subliniind că nu se poate ca monopolul asupra procurorilor să îi aparţină lui Daniel Morar. „E o mare problemă de stabilitate a sistemului judiciar, pentru că practic de astăzi orice act semnat de domnul Morar este pasibil de a fi contestat, iar, în al doilea rând, am constatat aseară că Parchetul a devenit moşia domnului Morar şi că dânsul spune pe cine numeşte, pe cine nu numeşte, cum numeşte şi practic mai constatăm un monopol în România – monopolul asupra procurorilor aparţine domnului Morar. În calitatea mea de ministru interimar al Justiţiei şi de prim-ministru nu pot să asist pasiv la aceste lucruri”, spunea Ponta, în şedinţa de Guvern.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a reacţionat la anunţul premierului, spunând că liberalii nu sunt de acord cu faptul că Laura Codruţa Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror-şef al DNA, dar că acest lucru nu înseamnă ruperea USL.

Antonescu a mai declarat public şi că premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, nu l-a consultat în privinţa propunerilor de şefi ai parchetelor, ci doar l-a informat, punctând că este pentru prima oară când se întâmplă acest lucru de la înfiinţarea USL.

Despre Victor Ponta, Antonescu a mai spus că l-a legitimat „demult” pe preşedintele Traian Băsescu, nu doar prin propunerea Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia DNA. În context, liderul liberalilor a nuanţat faptul că premierul nu a făcut acest lucru „de dragul domnului Băsescu”, ci pentru că aşa consideră strategic.

De asemenea, Antonescu a dat asigurări că Partidul Naţional Liberal este în continuare dispus să îşi asume responsabilitatea Ministerului Justiţiei, cu un ministru care să rezolve cele mai importante şi presante probleme în domeniu.

După declaraţiile şi reacţiile date miercuri dimineaţă de Victor Ponta şi Crin Antonescu, şeful Executivului a mers la Palatul Cotroceni pentru a participa la şedinţa CSAT, dar a ajuns cu o jumătate de oră mai devreme, pentru a discuta cu preşedintele Traian Băsescu.
Miercuri după-amiază s-a reunit, la Palatul Parlamentului, conducerea USL, după ce BPN al PNL.

La finalul discuţiilor, Victor Ponta a anunţat că Ministerul Justiţiei va fi asumat de Partidul Social Democrat, PNL nedorind în schimb un alt minister. Acelaşi anunţ a fost făcut şi de Crin Antonescu. „Menţinându-ne fiecare poziţia pe care o cunoaşteţi deja, care nu s-a schimbat în legătură cu numirile pentru procurori şi inclusiv pentru Ministerul Justiţiei, am decis următoarele: tema justiţiei din acest moment este una care rămâne în responsabilitatea exclusivă a dlui Ponta şi a partidului pe care îl conduce, probabil mai departe şi a dlui Băsescu, în funcţie de înţelegerile care s-au făcut sau nu s-au făcut. PNL, practic, este în situaţia de a se asocia la această combinaţie şi nu o face, de a crea o criză majoră, fatală în USL şi nu o face, şi în aceste condiţii, în mod firesc, asumând totala răspundere pentru ceea ce urmează să se întâmple în justiţie premierul şi PSD au asumat acest minister”, a afirmat preşedintele PNL, după şedinţa USL.

El a susţinut, însă, că liberalii sunt pregătiţi oricând să preia portofoliul Ministerului Justiţiei, în situaţia în care se respectă criteriile de numire a procurorilor şefi, punctând că ar fi înţeleaptă retragerea propunerilor pentru aceste funcţii.

Atât Antonescu cât şi Ponta au ţinut să sublinieze că, în ciuda unor opinii diferite pe tema justiţiei, USL va continua să funcţioneze.
Dacă premierul preciza că prin asumarea Ministerului Justiţiei de către PSD orice fel de diferend în interiorul Uniunii Social Liberale a fost înlăturat, şeful Senatului a dat asigurări că PNL ţine în continuare guvernarea funcţională.

Marţi, în urma unor discuţii avute cu Secţia pentru procurori a CSM, Ponta spunea că va fi numit un ministru al Justiţiei, iar acesta ar urma să stabilească şi să conducă toate procedurile privind desemnarea noilor şefi ai Parchetelor. Tot marţi, Antonescu declara că PNL are pregătită o persoană care să preia portofoliul Justiţiei, fără însă să lanseze şi un nume. „PNL este gata în continuare să-şi asume responsabilitatea Ministerului Justiţiei şi, implicit, responsabilitatea unui ministru care să poată găsi în ţara asta doi procurori care să nu fi fost stâlpi ai regimului Băsescu şi care să nu fie legaţi, de bună seamă, nici de USL, de vreo personalitate politică sau de vreun partid politic”, susţinea Antonescu, marţi seară.

Cât priveşte calendarul numirilor noilor şefi la parchete, Secţia pentru procurori a CSM a decis miercuri ca intervievarea candidaţilor pentru funcţiile de procurori şefi să aibă loc pe 28, 29, 30 mai, iar transmiterea avizelor către Ministerul Justiţiei se va face pe 3 iunie. După ce va primi avizul CSM, ministrul Justiţiei va înainta propunerile, împreună cu respectivul aviz, preşedintelui Traian Băsescu care are dreptul să accepte respectivele propuneri şi să semneze numirile în funcţii sau poate să le refuze.

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.