Victor Ponta despre decizia CSM: Este bine ca lucrurile să se desfăşoare transparent

0

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri despre calendarul stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii privind intervievarea şefilor parchetelor că este bine ca lucrurile să se desfăşoare transparent, subliniind că procurorii desemnaţi nu sunt unii „numiţi de pe stradă”.

„Pe de o parte, este bine ca lucrurile să se desfăşoare transparent şi toţi cei pe care i-am numit nu sunt nici de pe stradă sau ştiu eu de pe unde, sunt procurori care au mai îndeplinit funcţii de conducere şi sigur orice să le facă CSM nu au ce să le găsească decât că au fost colegii lor şi au fost foarte buni să ocupe funcţii până acum, deci sunt buni în continuare”, a declarat premierul Ponta, înaintea reuniunii USL de la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, există o mare problemă de stabilitate şi de predictibilitate a Ministerului Public, întrucât conducerea este asigurată „într-un mod care nu are susţinere în termeni legali”. „Şi, din acest punct de vedere, dacă vor depune un efort foarte mare cei de la CSM şi nu le trebuie chiar două luni să-i cunoască pe cei care le-au fost colegi până de curând, cu atât mai bine, dar până la urmă este decizia lor”, a adăugat Ponta.

Premierul a menţionat că nu a discutat acest lucru cu preşedintele Traian Băsescu.

El a criticat apoi prestaţia lui Daniel Morar de la un post de televiziune.

„Dl. Morar consideră că în afară de domnia sa şi de cei pe care i-a nominalizat, aşa, la televizor, lucru cu totul şi cu totul fără precedent, noi, oamenii politici, putem vorbi de un procuror, un procuror în funcţie care vorbeşte de un alt procuror, spune cine decide el să conducă parchetele, este un lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată şi care nu mai trebuie să se întâmpla în parchetele din România. Ori eşti om politic şi vii şi participi la alegeri ori eşti procuror şi nu stai la televizor să spui tu pe cine vrei sau pe cine nu, pentru că nu-ţi intră în atribuţii”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta i-a transmis preşedintelui CSM, Oana Schmidt-Hăineală, propunerile sale, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, pentru şefia parchetelor. Laura Codruţa Kovesi a fost propusă în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Tiberiu Niţu – pentru postul de procuror general al României, Alina-Mihaela Bica – pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism iar Elena Giorgiana Hosu – ca adjunct al procurorului-şef al DIICOT.

Propunerile au fost înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, al cărui aviz este necesar, conform procedurii.

Secţia pentru procurori a CSM a decis miercuri ca intervievarea candidaţilor propuşi de premierul Victor Ponta să aibă loc pe 28, 29 şi 30 mai iar transmiterea avizelor către Ministerul Justiţiei să se facă pe 3 iunie.

Potrivit unui comunicat al CSM, stabilirea calendarului a fost făcută „pentru asigurarea transparenţei şi obiectivităţii procedurii de avizare a numirii în aceste funcţii de conducere, exigenţe exprimate constant şi de către Comisia Europeană în rapoartele de progrese din cadrul MCV, având în vedere importanţa lor pentru funcţionarea sistemului judiciar, pentru apărarea ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, pentru apărarea intereselor generale ale societăţii”.

Procedura de avizare de către Secţia de procurori a CSM a propunerilor ministrului Justiţiei pentru funcţiile de conducere menţionate este de 60 de zile.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.