40 de ani de la inaugurarea complexului World Trade Center din New York – documentar

Complexul World Trade Center din New York, reprezentat simbolic prin cele două Turnuri Gemene, a fost, până pe 11 septembrie 2001, centrul de afaceri cel mai important al metropolei americane. Inaugurat la 4 aprilie 1973, World Trade Center era un întreg complex format din şapte clădiri întinse pe o suprafaţă de 16 acri. Ideea de a construi un centru de afaceri datează din anii ’50, iar proiectul prevedea construirea unei singure clădiri de 70 etaje.

Ulterior, proiectul a fost dat uitării. Din 1959, dezvoltatorul imobiliar David Rockefeller s-a implicat financiar în acest plan. Pe 20 februarie 1962, Autoritatea Portuară din New York, administratorul zonei, a ales Lower Manhattan pentru construirea ansamblului. Perimetrul ales era un cartier cunoscut pentru magazinele sale celebre de produse electronice.

Arhitectul Minoru Yamasaki şi colaboratorii săi – Emery Roth & Sons şi inginerii John Skilling şi Leslie Robertson – au fost selectaţi dintre alţi 100 de aplicanţi să proiecteze planul clădirii. Proiectul iniţial a fost estimat de Autoritatea Portuară din New York la o valoare de aproximativ zece milioane de dolari.

Citeste si:  Aproape jumătate din americani ar putea fi obezi până în 2030

Pe 18 ianuarie 1964, proiectul World Trade Center a fost făcut public: era vorba de şapte clădiri, inclusiv două turnuri gemene de 110 etaje fiecare. Fiecare din cele două turnuri măsura aproximativ 415 metri înălţime.

Drept model s-a folosit o structură inovatoare sub forma unui tub concav cu spaţii apropiate în formă de coloane cu planşeu cu grinzi. Ascensorul care făcea posibilă deplasarea spre etajele superioare a dat construcţiei un design unic.

Construirea propriu-zisă a început în 1966, iar costurile complexului s-au ridicat la aproximativ 900 de milioane de dolari, faţă de cele zece prevăzute iniţial.

Citeste si:  Rusia avertizează SUA în legătură cu consecinţele "extrem de grave" ale unei intervenţii militare în Siria

Inaugurarea complexului a avut loc după şapte ani de la începerea lucrărilor. World Trade Center includea un imens spaţiu funcţional la subsol: un mall, două staţii de metrou şi staţiile de tren.

Devenite imediat după inaugurare imaginea oraşului New York, Turnurile Gemene au fost ţinta mai multor atacuri. La 26 februarie 1993, şase persoane au murit şi peste o mie au fost rănite, după ce un camion cu explozibil a explodat într-un garaj al turnului de nord.

Complexul World Trade Center a fost distrus complet în urma atentatelor din 11 septembrie 2001. În 102 minute (08:46 – 10:28), turnurile de la World Trade Center au fost transformate în nişte grămezi incandescente de praf şi oţel, o parte din clădirea Pentagonului a fost distrusă, aproape 3.000 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Atentatele au fost conduse de 19 piraţi ai aerului din organizaţia teroristă Al-Qaida având asupra lor cuttere şi cuţite, aceştia deturnând patru avioane pentru a lovi cu ele clădirile simbolizând economia, armata şi politica SUA.

Citeste si:  Gheorghe Mărmureanu: Nu aşteptăm un cutremur devastator în perioada următoare, dar se vor resimţi unele de intensitate medie

Pe locul unde se înălţau turnurile gemene, în septembrie 2007 a demarat proiectul de construcţie a ceea ce se cheamă „Centrul urban al secolului XXI”, un complex format din opt clădiri.

Freedom Tower (Turnul Libertăţii) este elementul central al noului complex, fiind flancat de Memorial (rămăşiţele fostelor turnuri gemene), o cale de acces între elementele complexului şi alte patru turnuri.

Baza Turnului Libertăţii are latura de 60 de metri, cât aveau şi turnurile gemene, o înălţime de 540 de metri (1.776 de picioare – număr care evocă anul în care SUA şi-au declarat independenţa) şi 104 etaje.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata