Băsescu i-a scris în octombrie lui Pivniceru despre „temerile” CE privind transparenţa numirilor la PG şi DNA

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi că pe 1 octombrie i-a trimis ministrului Justiţiei de la acea dată, Mona Pivniceru, o scrisoare prin care o informa că nu va numi procurorii propuşi de aceasta, pe motiv că procedura de selecţie nu a fost una transparentă şi în care îşi exprima opţiunea pentru asumarea propunerilor de către ministrul de resort.

În scrisoarea transmisă la acea dată de preşedinte ministrului Pivniceru şi „în atenţia” premierului Victor Ponta, şeful statului făcea referire la scrisoarea Comisiei Europene din septembrie 2012, în care erau semnalate „temeri” cu privire la credibilitatea şi transparenţa procedurii de selecţie a candidaturilor pentru funcţia de procuror general şi şef al DNA.

„Având în vedere faptul că în perioada imediat următoare trebuie să daţi curs propunerilor de numire în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, vă aduc la cunoştinţă că am luat act de scrisoarea Comisiei Europene nr. 1280829 din 21.09.2012 prin care sunt semnalate temeri cu privire la credibilitatea şi transparenţa deplină a procedurii de selecţie a candidaturilor pentru cele două funcţii. Pentru o mai bună credibilizare a procesului de desemnare, nutresc speranţa că veţi implementa, în faza selecţiei acestor candidaturi, toate criteriile recomandate de Comisia Europeană şi acceptate de autorităţile române, în vederea asigurării unor numiri care să nu fie susceptibile de contestaţii”, se arată în scrisoarea preşedintelui, postată joi pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

În scrisoare, şeful statului spune că, dacă procesul de selecţie, în urma căruia ministrul Pivniceru propune persoanele pentru funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nu va fi caracterizat de „transparenţă, echidistanţă, corectitudine şi credibilitate”, nu va da curs respectivelor numiri.

„Alternativ, în cazul în care modificarea criteriilor de selecţie, în vederea asigurării transparenţei procesului de selecţie, nu vă este convenabilă şi având în vedere urgenţa numirii în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ca urmare a expirării mandatelor acestora, vă propun respectarea întocmai a dispoziţiilor art. 54 din Legea nr. 303/2004, în scopul găsirii unor soluţii acceptate de ministrul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi preşedinte, sens în care consider oportună o consultare prealabilă între aceste autorităţi. Astfel, urmând această cale legală, este posibilă o soluţie care ar permite asumarea responsabilităţii numirii în cele două funcţii de conducere, în scopul continuării eficiente a activităţii Parchetului General şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, conchide Băsescu în scrisoarea sa.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.