Daniel Morar: Singura mea miză a rămas ca în fruntea DNA să fie cei mai buni

Prim-adjunctul procurorului general, Daniel Morar, a declarat vineri că singura lui miză a rămas ca în fruntea DNA să fie numiţi cei mai buni oameni.

„Sigura mea miză a rămas aceea ca în fruntea DNA să fie cei mai buni oameni. Nu cei buni, nu cei medii. Oamenii buni şi medii generează şi realizează performanţe medii şi bune. Doar oamenii foarte buni sunt cei care fac diferenţa, doar ei sunt cei care contează la acest nivel şi în Justiţie ca şi în alte domenii. Prin urmare, în această notă trebuie înţeleasă declaraţia mea din această săptămână în care mi-am manifestat opinia că în fruntea DNA trebuie să fie un procuror din DNA. Sunt oameni validaţi, sunt foarte bine pregătiţi profesional, sunt printre cei mai buni”, a explicat Morar, într-o declaraţie de presă la sediul Parchetului General.

El a susţinut că la expirarea celui de-al doilea mandat, în februarie 2012, a decis să rămână în fruntea DNA pentru un singur motiv – să protejeze dosarele „grele” care se aflau în lucru şi procurorii care le instrumentau de orice influenţă din afară.

Morar a adăugat că, la expirarea mandatului procurorului general Laura Codruţa Kovesi, a acceptat să preia interimatul la PÎCCJ pentru acelaşi motiv – să protejeze dosarele aflate în lucru, să le dea încredere colegilor şi să facă în aşa fel încât şi în instanţă aceştia aibă încredere că nimic nu s-a schimbat, astfel încât să susţină dosarele şi să se bată pentru condamnări.

„În acelaşi timp în România era o intensă dezbatere despre numele persoanelor care vor conduce de aici încolo Ministerul Public, fie că era procuror general al Românei, fie că era şef al DNA. În această mare de incertitudine a apărat la un moment dat o certitudine: oricine poate fi procuror general al României, oricine mai puţin Daniel Morar. Deşi în principiu această atitudine este un criticabilă am acceptat-o pentru că venea de la vocile cele mai importante, haideţi să spunem, din statul român. A spus-o fostul ministru de Justiţie, a spus-o premierul, a spus-o preşedintele Senatului. Prin urmare, am decis, pentru a nu crea probleme, să mă retrag din această cursă. I-am spus domnului preşedinte Traian Băsescu decizia mea, iar după numirea la CCR trebuie să fi devenit evident pentru oricine că nu mai am o miză personală în ocuparea vreuneia din cele două funcţii mult discutate”, a completat fostul şef al DNA.

El a explicat că a renunţat la această competiţie pentru că a vrut să-i dea preşedintelui Băsescu dreptul, limitele şi marja de a negocia cu ministrul de Justiţie şi a obţine pentru vârful DNA şi Ministerului Public oamenii cei mai buni.

Potrivit lui Morar, în 2005, când a fost selectat de Monica Macovei pentru a deveni procuror-şef al DNA, nu şi-a închipuit că situaţia este atât de complicată.

„Am realizat însă destul de repede cum stau lucrurile şi am realizat că trebuie o atitudine radicală, schimbată faţă de cea a predecesorilor mei, pentru a putea opera schimbări în ceea ce înseamnă lupta anticorupţie şi atitudinea anticorupţie a organelor judiciare. Am acţionat în toată această perioadă după înalte standarde morale, după înalte niveluri de exigenţă şi acelaşi lucru l-am cerut şi colegilor mei. Am judecat drept toţi, i-am judecat la fel pe cei cu care am venit în contact, indiferent de locul unde se aflau aceştia, că se aflau jos sau că se aflau la vârful ierarhiei, că erau bogaţi sau săraci, că erau prieteni sau neprieteni, că erau în Opoziţie sau că erau la Putere. Am vrut să schimbăm atitudini, am vrut să schimbăm regulile, am vrut să arătăm societăţii româneşti că se poate face şi altceva. Am vrut să schimbăm ideea societăţii româneşti despre Justiţie am vrut să arătăm noi, procurorii DNA, că orice persoană în momentul în care corupe sau se lasă coruptă ajunge la închisoare şi trebuie să plătească pentru acest lucru. În măsura în care am reuşit după şapte ani o apreciaţi fiecare dintre dvs pe baza datelor publice pe care le aveţi şi pe baza a ceea ce s-a întâmplat în aceşti ani”, a transmis Morar.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.